Edirne’de geleneksel damat tıraşı ve kına gecesi etkinliği

Edirne’de Uluslararası Müzeler Günü kapsamında Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi’nde geleneksel damat tıraşı ve gelin kına gecesi etkinliği düzenlendi. Şarkılar, danslar ve kına gecesi geleneklerinin canlandırıldığı etkinlik rengarenk görüntülere sahne oldu.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2024 19:59
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2024 19:59

Edirne’de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Uluslararası Müzeler Günü kapsamında Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi’nde geleneksel damat tıraşı ve gelin kına gecesi etkinliği düzenlendi.

Müze bahçesinde düzenlenen etkinliğe İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Edirne Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müzikleri Topluluğu Müdürü Gökçe Bahar Ercan, Edirne Müzesi Müdürü Şahan Kırçın, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kenan Koçak ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlikte, Edirne Halk Oyunları, Tiyatro Eğitimi Kültür Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin (HOTEAD) halk oyunları ekibi tarafından geleneksel damat tıraşı ve gelin kına gecesi canlandırılırken; Edirne Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müzikleri Topluluğu sanatçıları da müzikleriyle eşlik etti. Renkli görüntülerin yaşandığı etkinlikte damat tıraş olurken; gelinin ise eline kına yakıldı. Gelinin arkadaşlarına verilen paradan kına yakılması sırasında avuç içine konan altına, gelinin beline kırmızı kurdele bağlanmasından damat tarafından yüz görümlüğü asılmasına kadar birçok geleneğin sergilendiği etkinlikte Trakya oyun havaları eşliğinde halaylar çekilerek oyunlar oynandı. Etkinlik, katılımcıların alkışları eşliğinde sona erdi.

“BU KONAKTA NİKAHLARINI, KINA GECELERİNİ YAPABİLİRLER”

Etkinliğin ardından basın mensuplarına açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Uluslararası Müzeler Günü’nün önemine dikkat çekerek; “Dünya kültür mirasının tanıtılması, korunması, gelecek kuşaklara aktarılması ve müzelerin tanıtılması amacıyla 18 Mayıs, Dünya Müzeler Günü’dür. Biz de bu hafta boyunca şehrimizin sahip olduğu müzelerde birtakım etkinlikler yapıyoruz. Bu yılki konsept eğitim ve araştırmaydı. Özellikle şehrimizde yaşayan çocuklarımıza müzelerde birçok etkinlik yaptık. Şu anda içinde bulunduğumuz bu konak da bu coğrafyanın en eski sivil mimarlık örneğidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Necmi İğe Evi Etnografya Müzemizde bugün konsepti olan Rumeli’de düğünü, hem Edirne Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müzikleri Topluluğu sanatçıları, hem de HOTEAD’tan kıymetli çocuklarımızla beraber, halkımızın da katılımıyla Rumeli’de kına gecesini icra ettik. Amacımız; müzeleri sosyal hayatın içinde, canlı ve dinamik tutmak istiyoruz. Bu müze, bütün unsurlarıyla Rumeli’de düğünü anlatıyor. Bu konak şehrimizin bütün misafirlerine açık. Nikahlarını, kına gecelerini yapabilirler. Bu konağın, yaşayan bir konak olmasını istiyoruz” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ