Edirne’de Çeltik Havadan Ekilip, Havadan İlaçlanıyor

Edirneli çeltik üreticileri, tarlalarındaki ekimi ve daha sonrasındaki ilaçlamayı drone yardımıyla havadan yapmaya başladı. Emine – Fevziye Sakarya kardeşler drone ile ekim ve ilaçlamanın öncülerinden oldu.

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2024 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2024 13:09

Edirneli birçok çeltik üreticisi, ucuz ve pratik olduğu için tarlalarındaki ekimi ve daha sonrasındaki ilaçlamayı drone ile havadan yapmaya başladı.

Çeltik üreticisi Emine – Fevziye Sakarya kardeşler çeltik ekimindeki son teknolojiyi ilk kullananlardan oldu. Bunun için Emine Sakarya drone lisansı aldı. Sakarya kardeşler, drone ile ekim ve ilaçlama yapmanın traktörle yapılan işleme göre çok daha ucuz ve pratik olduğunu belirtiliyor.

DRONE NEDEN PRATİK VE UCUZ?

Batı Ekspres’e konuşan Fevziye Sakarya, ekim ve ilaçlamanın ucuz ve pratik oluşunu şöyle açıklıyor:

“Akaryakıt fiyatları çok yüksek. Dolayısıyla traktörle ekim ve ilaçlamada yakıt maliyeti yüksek. Drone cihazının akülerini şarj ediyorsunuz ve kullanıyorsunuz, maliyet düşük. Ayrıca drone ile ekip ilaçlarlarken tarlada boşluklar olmuyor. Tohum ya da ilaç tarlanın her tarafına eşit bir şekilde dağılıyor. Drone, tohum ya da ilaç bittikten sonra tekrar yükleme yapıldığında tam olarak kaldığı yerden devam ediyor. Traktörle yaparsanız ya aynı yere iki kez ilaç atıyorsunuz ya da ilaçlanmamış yer kalıyor. Yine ekim ve ilaçlama işini traktörle tarlada çok fazla tekerlek izi kalıyor. Bu da ürün kaybına neden oluyor.”

MURAT SAVAŞ