Edirne’de Balkanlar’da Türkçe Eğitimi Paneli

Edirne’de Trakya Üniversiteler Birliği tarafından Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlenen “Balkanlar’da Ana Dili Olarak Türkçe Eğitimi: Güncel Durum ve Sorunlar” paneli başladı.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2024 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2024 16:47

Edirne’de Trakya Üniversiteler Birliği tarafından Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde “Balkanlar’da Ana Dili Olarak Türkçe Eğitimi: Güncel Durum ve Sorunlar” paneli düzenlendi.

Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Balkan Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, panelde 3’ü yurt dışından olmak üzere toplam 4 konuşmacının sunum yapacağını belirterek; “Ben bugün resmi heyet ziyaretleri nedeniyle aramızda bulunamayan Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve enstitümüz adına kıymetli panelistlerimize ve burada bulunan siz değerli katılımcılara çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.

“KÜLTÜREL MİRASIMIZIN ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR”

Ahmet’in konuşmasının ardından panelde bir konuşma da Prof. Ahmet Hamdi Zafer yaptı. Zafer, panelde Balkanlar’daki anadil Türkçe eğitimi hakkında önemli bir konuyu ele almak için bir araya geldiklerini söyleyerek; “Türkçe'nin Balkanlar'daki varlığı uzun bir tarihe dayanmaktadır ve bu dilin, bu coğrafyadaki eğitimi, kültürel mirasımızın önemli bir parçasıdır. Balkanlar'daki Türkçe eğitimini geliştirmek ve yaygınlaştırmak için hem yerel, hem de uluslararası düzeyde iş birliği yapmalıyız. Dil öğretimi için daha fazla kaynak sağlamak, öğrencilere dil ve kültürlerini öğrenme fırsatı sunmak için daha geniş, kapsamlı programlar geliştirmek ve dilin kullanımını teşvik etmek gibi adımlar atabiliriz. Balkanlar'da Türkçe eğitimi konusundaki bu önemli toplantıda, dilin ve kültürün korunması ve yaşatılması için birlikte hareket etme kararlılığımızı vurgulamak istiyorum. Hep birlikte daha güçlü ve daha sağlam bir Türkçe eğitimi ağı oluşturmak için daha çok çaba göstermeliyiz” dedi.

PANEL SUNUMLARLA BAŞLADI

Zafer’in konuşmasının ardından panel, Balkan Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu’nun moderatörlüğünde Prof. D. Yavuz Kartallıoğlu’nun “Cumhuriyetin 101. Yılında Balkanlar’da Türkçe Öğretimi”, Prof. Dr. Osman Emin’in “Kuzey Makedonya’da Ana Dili Olarak Türkçe Eğitiminin Gelişimi ve Güncel Durumu”, Doç. Dr. Harun Bekir’in “Bulgaristan’da Demokrasiye Geçiş Sürecinde Türkçe Öğretimi” ve Dr. Pervin Hayrullah’ın “Batı Trakya’daki Türk Azınlık Okullarında Türkçe Eğitiminin Dünü ve Bugünü” konulu sunumları ile başladı.

UĞUR AKAGÜNDÜZ