EDİRNE BAROSU, YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ’Nİ KINADI

Edirne Barosu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Hatay Milletvekili Can Atalay'a yönelik hal ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi'ne yönelik suç duyurusunu kınayan bir basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2023 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2023 13:52
https://batiekspres.com/

Edirne Barosu Başkan Vekili Av. Aygün Ulubey Ergüden, Edirne Barosu üyeleri ve avukatları ile birlikte Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin Edirne Barosu önünde basın açıklamasında bulunarak Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin tutumunu kınadı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesinin kararına uymama ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının tüm hukuk camiasında şok etkisi yarattığını belirten Av. Aygün Ulubey Ergüden, bu kararın hukuka olan inancının telafisi imkansız şekilde zedelediğini söyledi. Ergüden, Hatay Milletvekili Av. Can Atalay’ın hukuki mücadelesini Edirne Barosu olarak yakından takip ettiklerini söyledi.

“TÜM HAK VE İLKELERE YAPILMIŞ SALDIRIDIR”

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi kararını tanımayı reddetmesinin, hukukun temel ilkelerine ve Anayasanın üstünlüğüne yönelik ciddi bir meydan okuma olduğunu belirten Başkan Vekili Ergüden “Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına, insanın temel hak ve özgürlüklerinin korunması ilkesine zarar veren bu tutum, demokratik bir hukuk devleti idealine ve en önemlisi neferleri olduğumuz adalete olan inancımızı sarsmıştır. Tüm mahkemelerde, demokratik değerleri, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını esas alarak yalnız adalete hizmet etmelidir. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Anayasa Mahkemesi kararını hiçe sayan tutumu, Anayasanın üstünlüğüne ve Anayasal güvence altındaki tüm hak ve ilkelere yapılmış bir saldırı anlamına gelmektedir” dedi.

“SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

10 Kasım  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete uğurlamanın üzerinden 85 yılın ardından, adaletin sağlanması için mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini ve Edirne Barosu olarak sürecin takipçisi olacaklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Bugün 10 Kasım’da Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete uğurlamamızın üzerinden geçen 85 yılın ardından bizler, emanet aldığımız Cumhuriyetin gereklerine uygun olarak insan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokratik değerlere olan inancımızı yitirmeksizin, adaletin sağlanması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığına; Yargıtay 3. Ceza Dairesi başkan ve üyeleri hakkında disiplin soruşturması açılması talebimizi ileteceğimizi ve sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.”

MERT ERİŞKİN