Edirne Barosu’ndan İstanbul Sözleşmesi Çağrısı

Edirne Barosu Başkanı Av. Gökhan Karakoç, kadına yönelik toplumsal cinsiyet temelli şiddetin yakıcı bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünü belirterek; “Edirne Barosu olarak çağrımız; kadına yönelik şiddetin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesinin yeniden kabulü ile yasama, yürütme, yargı erklerinin tüm gücüyle bu meselenin çözümüne odaklanmaları hususudur” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 17:49

Edirne Barosu Başkanı Av. Gökhan Karakoç, kadına yönelik toplumsal cinsiyet temelli şiddetin yakıcı bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünü vurguladı. Geride bıraktığımız haftanın bir gününde, 24 saat içinde 8 kadının katledilerek, yaşam haklarının ellerinden alınmış olduğu gerçeğini hatırlatan Karakoç, İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden kabul edilmesi gerektiğini belirterek sözleşmenin kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması açısından hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Karakoç, toplumun her ferdini yakından ilgilendiren bu konunun tüm yönleriyle Edirne Barosu tarafından takip edildiğini söyledi.

Şiddetle mücadelenin sadece hukuki değil, aynı zamanda toplumsal bir mesele olduğunu vurgulayan Karakoç, bu nedenle, yasama, yürütme ve yargı erklerinin tüm gücüyle kadına yönelik şiddetle mücadeleye odaklanması gerektiğini ifade etti.

“YALNIZCA 24 SAAT İÇİNDE 8 KADIN KATLEDİLDİ”

Karakoç, “Geride bıraktığımız haftanın bir gününde, yalnızca 24 saat içinde 8 kadının katledilerek, yaşam haklarının ellerinden alınmış olduğu gerçeği, konuya ilişkin bütün söylem ve tartışmaları manasız bırakmaktadır. Edirne Barosu olarak çağrımız; kadına yönelik şiddetin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesinin derhal (yeniden) kabulü ile yasama, yürütme, yargı erklerinin tüm gücüyle bu meselenin çözümüne odaklanmaları hususu olup, toplumumuzun her ferdini yakından ilgilendiren bu konunun tüm yönleriyle Baromuz tarafından takip edilmeye devam edileceğinin bilinmesini isterim” diye konuştu.

“MEDYADA YER ALAN HABERLERİN VERİLİŞ TARZI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Karakoç, toplumda şiddeti kabul edilebilir gösteren yazılı ve görsel medyada yer alan haberlerin veriliş tarzının gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek; “Toplumda şiddeti kabul edilebilir gösteren yazılı ve görsel medyada yer alan haberlerin veriliş tarzına ve ekranlarda seyredilen dizilerde kadına yönelik şiddet ve en önemlisi kadına bakış açısının gözden geçirilmesi için gereken önleyici tedbirlerin ve cezai yaptırımların derhal yapılması gerektiği hususu Baromuz tarafından sıklıkla vurgulanmaktadır. Tüm bu çabalarımıza karşın, geldiğimiz noktada kadına yönelik şiddetin maalesef azalmadığını, aksine artarak devam ettiğini üzülerek görmekteyiz” dedi.

“EDİRNE ÖZELİNDE, PSİKOLOJİK VE EKONOMİK ŞİDDET YOĞUN”

Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu’nun yaptığı farkındalık çalışması sonucunu paylaşan Karakoç; “Şiddetle mücadele için, Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu 2015-2016 yıllarında Edirne ilinde bin 200 katılımcı ile yaptığı anket çalışmasında şiddetin türünü ve ilimizdeki kadınların şiddet karşında hangi yasal yollara başvuracaklarını bilip, bilmedikleri noktasında farkındalık çalışması yapmış ve sonuçlarını uzman tarafından değerlendirmesini yaptırarak kitapçık haline getirerek basınla paylaşmıştır.  Bu çalışma neticesinde Edirne özelinde, psikolojik ve ekonomik şiddetin yoğun olduğu fiziksel şiddettin diğer illere nazaran daha az olduğu sonucunu elde etmiştir. Bu çalışmayı yaparken amacımız her şehirde bu şekilde anket çalışması yapılmasına ve   çalışmanın yapıldığı şehrin üniversitesi tarafından kadına yönelik şiddetin sosyolojik ve psikolojik sebeplerinin araştırılması için öncü olunması, konuya ilişkin farkındalığın arttırılması amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı.

HİLAL PEKER