Edirne, Balkan şehirleri işbirliği merkezi olacak

Edirne Valiliğince, Balkan şehirleriyle kalıcı işbirliği tesis etmek için Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformunun Danışma Meclisi Toplantısı düzenlendi. Edirne Valisi Yunus Sezer platformun kuruluş amacını eğitim, kültür, sağlık, spor, sanayi gibi bütün kapsamlarda sürdürülebilir ilişkiler kurmak olarak açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 18:15

Balkan şehirleriyle kalıcı işbirliği sağlamak amacıyla, Edirne Valiliğince oluşturulan Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformunun, Danışma Meclisi Toplantısı düzenlendi. Edirne Devecihan Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, platformun kuruluş amacını eğitim, kültür, sağlık, spor, sanayi gibi bütün kapsamlarda sürdürülebilir ilişkiler kurmak olarak açıkladı. Birçok sivil toplum kuruluşunun, yerel yönetimlerin, sanayi ve ticaretle ilgili birçok odaların, birbirinden bağımsız bir şekilde Balkanlar’la ilişki yönettiğine değinen Sezer; “Yürütülen ilişkiler ve yapılan projelerin kısa süreli olduğu ve kişiler oradan ayrıldığı zaman amacına ulaşmadığını görüyoruz. Bu tamamen sistemli olmayan ve birbirini tamamlamayan projelerden kaynaklı bir ilişki yönetimi. Bu çok sağlıklı bir ilişki değil. Kadim ilişkilerin sistemli bir şekilde platformla yürütülmesini hem bizler için hem de bizden sonra gelecek yöneticiler için önemli olduğu kanaatindeyiz. Bu platformla ilgili olarak 8 tane çalışma grubu kuruldu. Buradaki temek amacımız sivil toplum kuruluşlarımızın birbirlerini görmeleri. Eğitimle ilgili ortak projeler üretebilmeli. Birimiz personel kaynağı verirken birimiz mali kaynak sağlayalım. Birimiz yer sağlayalım. Hepsi, ortak bir havuzda ortak bir amaca hitap etsin. Ve dolayısıyla amaçlarımıza daha hızlı ulaşalım” dedi.

“AMACIMIZ EDİRNE’Yİ BALKANLARIN MERKEZİ HALİNE GETİRMEK”

Balkanlar’daki soydaşlarımızla kalıcı ve sürdürülebilir ilişkiler kurmayı amaçladıklarını söyleyen Sezer; “Eğitim, kültür, sağlık, spor, sanayi gibi bütün kapsamlarda sürdürülebilir ilişkiler kurmayı amaçlıyoruz. Burada amacımız Edirne’yi, Balkanlar’ın gerçekten merkezi haline getirebilmek. Buradan bütün kapıların açılacağı ortak anlayışla oluşturulan lokasyonlar oluşturup orada da bizimle beraber hareket edebilecek, bizim anlayışımızı yansıtabilecek birliktelikler ortaya koymak. Ben umuyorum ki bu sene Balkan Şehirliği İşbirliği Edirne Platformu kurumsallaşacak ve oturacak. Önümüzdeki yıllarda da diploması konularında aynı şekilde Balkanlar denildiği zaman Edirne’nin akla gelebileceği ve Balkanlar’a yol veren birçok konferansın, anlaşmaların yapılabileceği bir zemin hazırlanacaktır. En azından temellerini atma sebebimiz bu. Biz burada oluşturduğumuz bu atmosferi Balkanlar’daki kardeş ülkelere taşıma kararlılığımız var. Planlamaları yaptık, çalışma gruplarında projeler yürüyor ama ilave projeleri ekleyeceğiz ve 2024 yılını Balkan temalı birçok programın yapılabileceği ve platformun kendi rüştünü ispatlayacağı bir yıl olarak düşünüyoruz. Bu sene bütün sektörlerde ve çalışma gruplarında kendimizi tanıtma yılı olacak” ifadelerine yer verdi.

Toplantıda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise “Balkanlar olmadan Edirne, Edirne olmadan Balkanlar olmaz. Bu bağlamda hepimiz birbirimizle çok uzun yıllara dayalı dostluklarımız, akrabalıklarımız var. Edirne Vali’mizin başkanlığında kurulmuş olan bu platformun geleceğe dönük çok önemli görevler yapacağını ben yürekten inanıyorum” dedi.

Edirne’nin, Balkanlar’ın başkenti diye tarif edildiğini söyleye Edirne Milletvekili Fatma Aksal; “Osmanlı’ya bir asra yakın başkentlik yapmış Edirne, aynı zamanda Balkanlar’ın da başkenti. Halen bu ilişkilerimiz soydaşlarımızla devam ediyor. İnşallah Balkanlar’la ve Balkanlar’daki soydaşlarımızla ve ülkelerle tüm anlamda ilişkilerimizi daha ileri taşımak istiyoruz. Ben bu platformun hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Edirne’yi hem Trakya’nın hem de Balkanlar’ın bir cazibe merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Murat Ahmet Yörük ise “Biz de bu projeyi aslında sadece Edirne’yi değil, tüm Trakya’yı dönüştürecek, Dışişleri Bakanlığı olarak Sayın Bakanımızın da talimatları çerçevesinde hem Balkanlardaki tüm misyonlarımız hem de Ankara’daki ilgili birimlerimizle ve burada Dışişleri Bakanlığımız temsilciliğiyle var güzümüzle destekleyeceğiz. Edirne’yi hem Trakya’nın hem de Balkanlar’ın bir cazibe merkezi haline dönüştürmek ve Edirne’yi aynı zamanda Trakya’nın ve Balkanlar’ın bir koçbaşı, bir lokomotifi şeklinde gerekli sinerjiyi ve kalibreye kavuşturmak istiyoruz” diye konuştu.

“GÖZÜMÜZ, KULAĞIMIZ, DUALARIMIZ HEP ANAVATANDADIR”

Toplantıda bulunmaktan duyduğu mutluluğu belirten Balkanlardan gelen misafirler adına konuşan Kuzey Makedonya Devlet Eski Bakanı Hadi Nezir, “Uzun bir zaman sonra Sayın Valimiz sayesinde Balkanlardan gelen biz vekillerimiz ve bakan arkadaşlarımız bir aradayız. Bizlere eski günlerimizi hatırlattı. Biliyorsunuz o bölgeler çok mayınlı ve dikenli bölgeler. Biz ülkelerimizi Türkler olarak çok seviyoruz. O ülkelerin en sadık ve sabit vatandaşlarıyız. Fakat gözümüz kulağımız dualarımız hep anavatandadır. Hep sizler için dua ediyoruz. Sizlere ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine Allah zeval vermesin. Büyük ve güçlü bir Türkiye olmasını Allah’tan niyaz ederiz. Türkiye’nin güçlenmesiyle Balkanlar’da ve Avrupa’da bizim yürüyüşümüz de değişti” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK