Düzkantar: “Cinsel eğitim doğar doğmaz verilmeli”

Trakya Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öğrencilerine Özel Gereksinimli Çocuklarda Mahremiyet ve Cinsel Eğitim konulu konferans verildi. Konferansta konuşan Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayten Düzkantar, cinsel eğitimin doğar doğmaz verilmeye başlaması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 12:04

Trakya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğrencilerine Özel Gereksinimli Çocuklarda Mahremiyet ve Cinsel Eğitim konulu konferans verildi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda verilen eğitime Trakya Üniversitesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Yavuz, Trakya Üniversitesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Vatansever, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayten Düzkantar, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Cinselliğin kırmızı çizgi olduğuna değinen Düzkantar, “Cinsellik bütün toplumsal değerlerimize göre mahremiyet ve izinsiz ihlal kırmızı çizgi. Ama biz inatla bunun eğitimini vermemeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“LİSANS EĞİTİMİMİZDE BÖYLE BİR EĞİTİM ALMADIK”

Cinsel eğitimin ders kitaplarında yer almamasından dolayı yaşadığı zorlukları anlatan Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı. Doç. Dr. Mehmet Yavuz, “Öğretmenlik yaptığım süreç boyunca en fazla zorlandığım konu ise sınıfında olan çocukların cinsel davranışlarıydı. Onlarla bir türlü başa çıkamıyorduk. Çünkü meslekte bu konu ile ilgili bir eğitim almamıştık. Bu konu hakkında ailelerin de pek bilgisi yoktu. Aileler bize danıştığı zaman onlara yeterince cevap veremiyorduk. Bunun gerekçesi de lisans eğitimimizde böyle bir eğitim almadık. Bunun herhangi bir kitabı yoktu. Bizim programlarımız 2-3 defa değişti ama cinsel eğitimle ilgili bir bilgi yoktu. Şimdi bu bilgileri biz öğrencilerimize de sunamıyoruz. Bize kim yardımcı oluyor? Tabi ki Ayten hocamız. Bu konu özel eğitimciler için oldukça önemli bir konu. Sınıfınızda bulunan çocukların cinsel davranış problemlerine rastlayacaksınız” dedi.

“ÖĞRETMENLİK DERSTEN SONRA BAŞLAR”

Öğretmenlik mesleğinin dersten sonra başladığına değinen Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Vatansever, “Ben derslerimde sık sık söylerim. Öğretmenlik aslında sadece 40 dakika ders anlatıp gitmek değildir. Asıl öğretmenlik dersten sonra başlar. Öğrencimizi tanımak, öğrencimize dokunmak, öğrencimizi bilmek. Bu da önemli konulardan bir tanesidir. İnşallah sizlerde öğrencilerinizin hayatına dokunabilen öğretmenler olursunuz” şeklinde konuştu.

“CİNSEL EĞİTİM DOĞAR DOĞMAZ DESTEKLENMELİ”

Cinsel eğitim hakkında açıklamalarda bulunan Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayten Düzkantar, “Dil gelişim alanı çocukta ne zaman desteklenmeye başlar? Doğar doğmaz desteklenir. Çünkü iletişim becerileri, sosyal gelişim doğar doğmaz başlar değil mi? Peki fiziksel gelişim destek çalışmaları ne zaman başlar? Doğar doğmaz başlar. Neden? Çünkü bir gelişim alanıdır. Peki duygusal gelişimin gelişimsel desteklenmesi ne zaman başlar o da doğar doğmaz. Peki cinsel gelişimin gelişimsel desteği ne zaman başlar? Doğar doğmaz desteklenmeli. Özellikle bizim özel gereksinimli çocuklarımız için birtakım şeylerin kalıcı biçimde öğrenilmesi ve davranışa dönüşmesi oldukça zor bir süreç. Cinsellik bütün toplumsal değerlerimize göre mahremiyet ve izinsiz ihlal kırmızı çizgi. Ama biz inatla bunun eğitimini vermemeye çalışıyoruz. Demek istediğim, cinselliğe yüklediğimiz saçma sapan anlam nedeniyle eğitim kitaplarından cinsel gelişimi, cinsel eğitim tamamen silip süpürmüşüz” sözlerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN