Düzensiz Göçe Karşı Türkiye-Bulgaristan Ortaklığı

Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programı kapsamında “Daha Güvenli Sınırlar içi Ortaklıklar” toplantısı gerçekleştirildi. Proje kapsamında Edirne Valiliği, Bulgaristan’ın Yanbolu, Haskovo ve Burgas vilayetleri ile birlikte ortak çalışmalar gerçekleştirecek.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 12:09

Türkiye ve Bulgaristan, Avrupa Birliği projeleri kapsamında düzensiz göçmenle mücadele konusunda ortak hareket edecek. Edirne Valiliği’nin paydaşlarından olduğu INTERREG VI-A Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programı kapsamında “Daha Güvenli Sınırlar içi Ortaklıklar” projesi hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

İl Genel Meclisi toplantı salonunda gerçekleştirilen projenin toplam 1 milyon 730 bin avroluk bütçeye sahip olduğu ve çeşitli teknik ekipmanlar ve personel eğitimlerini kapsadığı belirtildi. Proje kapsamında, Edirne Valiliği, Bulgaristan’ın Yanbolu, Haskovo ve Burgas vilayetleri ile birlikte ortak çalışmalar gerçekleştirecek.

“EDİRNE VALİLİĞİ’NE DÜŞEN KISIM YAKLAŞIK 650 BİN AVRODUR”

Proje hakkında bilgiler veren Edirne Valiliği Proje Geliştirme ve Uygulama Merkezi Proje Uzmanı Şenol Filiz; “Projenin toplam bütçesi 1 milyon 730 bin avrodur. Edirne Valiliği’ne düşen kısım yaklaşık 650 bin avrodur. Proje, 8 Kasım 2023 tarihinde imzalanan protokol ile başlamıştır. Projenin yürütücüsü Bulgaristan’daki Burgas vilayeti partnerimizdir. Yanbolu, Haskovo, Burgas ile Edirne ve Kırklareli vilayetlerinde düzensiz göç ile ilgili mücadelede bazı çalışmalar yapılacaktır. Bu amaçla kurumlarımızın altyapıları güçlendirilecek, bu çerçevede ekipmanlar güçlendirilecek ve kurumlarımızın personelleri eğitime tabii olacaktır. Projenin yürütücüsü Bulgaristan’daki Burgas vilayeti partnerimizdir. Bulgaristan tarafında Haskovo, Yanbolu ve Burgas şehirlerinin kolluk kuvvetleridir. Projemiz 8 Kasım 2025’te son bulacaktır” dedi.

“77 KATILIMCIYA GÖÇ MEVZUATI EĞİTİMİ VERİLECEK”

Proje kapsamında 77 katılımcıya göç mevzuatı hakkında 2 gün süresince eğitim verileceğini ve eğitimlerin Edirne’de olacağını söyleyen Filiz; “Proje kapsamında hudut kapılarımıza sahte belge inceleme cihazları, optik okuyucular ve 1 adet minibüs temin edilecektir. Emniyet Müdürlüğümüze arazi aracı ve araç içi kameralar temin edilecek. İl Göç İdaremize bazı teknik ekipmanlar ve 1 adet arazi aracı temin edilecek. Jandarma Komutanlığı için de ilimizin 3 farklı noktasına plaka tanıma sistemleri kurulacak. Bunlardan bir tanesi Kapıkule yolu, Süloğlu kavşağı ve Kırklareli kavşağına plaka tanıma sistemi kurulacaktır. Ekipman alımlarımız bundan ibaret. Bunların dışında eğitim ayağımız olacak. Edirne ile beraber Bulgaristan’da bulunan proje ortaklarımızda personellerin eğitimi gerçekleştirilecek. Avrupa Birliği ile ilgili olan ‘Göç Mevzuatı Ortak Eğitimi’ en önemli olandır ve Edirne’de gerçekleştirilecek. 2 gün sürecek eğitimde 77 katılımcı olacak. 56 katılımcı bizim birimlerimizden olacakken; 21 katılımcı Bulgaristan’dan gelecek” diye konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK