Haber MERKEZİ
Çimsa çimento' nun KAP'a gönderdiği bilgilendirme bülteninde 2022 CDP iklim değişikliği raporunda B puanını korurken iklim değişikliği içinde değerlendirilen Tedarikçi ilişkileri Derecelendirmesinde ise puanını A' ya yükselttiğini ifade etti. Şirket yaptığı açıklamada Türkiye'de A skoru alan ilk çimento şirketi olduğunu ve dünyada ise bu skoru alan 6 şirket olduğunu belirtti.
Çimsa, Sabancı Holding'in global markası, yılın ilk çeyreğinde %74'lük bir artışla 2.363 milyon TL ciro elde etti. Şirket, katma değerli ve sürdürülebilir iş alanlarına odaklanarak aynı zamanda operasyonel verimlilik çalışmalarına da devam etti. Bu sayede geçen senenin aynı dönemine göre 9 artışla 314 milyon TL FAVÖK kaydetmiştir. Operasyonların olumlu etkisi, güçlü bilançosu ve yeniden değerlemeden kaynaklı ertelenmiş vergi gelirleri ile desteklenmiş, böylece ilk çeyrekte 252 milyon TL ana ortaklık net kârı elde edilmiştir.
Şirket, yurt içindeki güçlü bölgesel talep ve ürün portföyündeki çeşitliliğin katkısı ile cirosunun yaklaşık yarısını döviz bazlı satışlardan elde etti. Ayrıca, yüksek maliyetlerin kârlılık üzerindeki olumsuz etkilerini yönetmek adına alınan operasyonel verimlilik kararları sayesinde brüt kârlılığı geçen senenin aynı dönemine göre 5 puan iyileşerek seviyesine ulaştı. Sürdürülebilir kârlılığın bir parçası olan alternatif yakıt kullanımı da tüm tesislerde en yüksek seviyelere çıkartıldı ve Şirket'in ilk çeyrek ortalaması %32 olarak gerçekleşti.
Çimsa, düşük borç oranını korudu ve Mart sonunda borçluluk 0,7x seviyesinde gerçekleşti. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlarının (Exsa ve Sabancı Building Solutions B.V) net kâra 24 milyon TL pozitif katkısı oldu.
Şirket, taşınmazlarını ve bunlara ait amortismanları yeniden değerlemeye tabi tutarak Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında hareket etti. Bu nedenle oluşan ertelenmiş vergi geliri, vergi avantajının geri kazanılabilirliği mümkün görüldüğü ölçüde, tek seferde gelir tablosunda muhasebeleştirildi. Ayrıca, enflasyon muhasebesinin TFRS finansal tablolarda uygulanmaya başlamasıyla taşınmazların da değerlemeye tabi tutulması gerekeceği belirtildi. Stratejik yatırımlar ve sürdürülebilirlik alanındaki gelişmeler arasında ise Mersin Fabrikası'ndaki CAC kapasitesinin artırılması ve İzmir Fabrikası'ndaki enerji verimliliği projeleri gibi çevresel sürdürülebilirlik önlemleri, şirketin gelecekteki büyüme planlarına da yön vermektedir.