Edirne Kent Konseyi (EKK) Yürütme Kurulu Başkanı Özer Demir, düzenleme çalışmalarının ardından Edirne Valiliği tarafından açılan Musabeyli Mesire Alanı ile ilgili açıklama yaptı.
Demir, Edirne’deki vatandaşlar tarafından piknik yapmak için tercih edilen alanlara dikkat çekerek, özellikle Sarayiçi, Söğütlük, nehir kenarları gibi alanlarda insan eliyle meydana gelen kirliliği hatırlattı. Mesire alanlarındaki kirliliğin bazı gönüllüler tarafından temizlense de kamu kurumlarının üzerlerine düşen görevleri yerine getirmediği belirten Demir, benzer bir durumun Musabeyli Mesire Alanı’nda da yaşandığını hatırlattı. Demir, ücretli giriş ile açılan Musabeyli Mesire Alanı’nın halka ücretsiz olması için önerilerde bulundu.
“KULLANANLAR KİRLETİYOR, KAMU ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMIYOR”
Edirne’de halkın piknik yaptıkları alanların Sarayiçi, Söğütlük, Tunca ve Meriç nehirlerinin çevresi ile Değirmenyeni ve Avarız köylerine yakın olan şelale olduğunu belirten Demir; “Piknik alanların hemen hepsi gerçekten çok bakımsız ve kirletilmiş halde. Kentlerin kötü kullanımı, kullanıcılarının buraları kirlettiği maalesef bir gerçektir. Tabii kamu da üzerine düşeni yapmamaktadır. Örneğin; bu adı geçen yerlerin bir kısmında çöp konteyneri yok. Vatandaş çöpünü alsa bile herkes aynı duyarlılıkta maalesef değil. Keşke olsa; götürdüklerini poşetleyip geldiği gibi geri götürseler. En ideali budur” ifadelerini kullandı.
“TEMİZLİK ÖZENDİRİLMELİ, CAYDIRICI TEDBİRLER ALINMALI”
Demir, kamu kurumlarının piknik yapılan alanlarda özendirici ve kirletmeyi önleyici tutum almasının gerektiğini söyleyerek; “Oraya çöp kovaları konabilir. Bunun yanında caydırıcı da olabilir. Sonuçta orasının kirletilmesinde kimsenin hakkı söz konusu değil. Temiz kalması için özendirmeli, kirletilmemesi için de caydırıcı tedbirler alınması gerekiyor. Bu noktada kentimizde çok ciddi bir eksiklik var. Nehir kenarlarında bugüne kadar çevre mücadelesi yürüten birçok kurum, kişi, gönüllü, oralarda bu farkındalığı oluşturmak için çok ciddi çalışmalar yaptılar. Yapmaya da devam edecekler zaten. Biz de Edirne Kent Konseyi olarak onlara elimizden katkıyı vereceğiz. Kirlilikle ilgili kentimizin hali budur” dedi.
“GÜVENLİK VE TEMİZLİKTE SINIFTA KALDIK”
Musabeyli Korusu’na yapılan mesire alanının ayrıntılı ve 300 dönümlük bir alana yapılan bir proje olduğuna dikkat çeken Demir; “İçinde macera parkından çocuk oyun alanları, çadır alanı, karavan konaklama noktası, araç otoparkı, ibadethane, spor tesisleri gibi birçok etkinlik alanı mevcut. Kentin, mesire alanlarının kirliliğindeki gibi o alanda da arkadaşlarımız birçok defa temizlik yapma zorunluluğu hissettiler. O alan da maalesef kötü kullanılıyordu. Kirlilik bu halde olduğu için kamunun da orasının düzenlenmesi için üstüne düşeni gerektiği şekilde yapmadığı ortadadır. Kamunun bu tip alanları, kentliye ve kente kazandırması gerekiyor. Maalesef Söğütlük vardı. Söğütlük'te yıllardır bizler, güvenlik ve temizliğinin sağlanmasıyla çok doğal bir alan olarak kalmasını savunduk. Ama maalesef orasına kamu tarafından temizlik anlamında gereken özen gösterilmedi. Kullanıcıları göz ardı etmeyelim. Onların kirletmesi de var. Ama kamu da üzerine düşeni yapmadı. O kadar güzel, doğal alanda güvenlik ve temizlikte sınıfta kaldık” sözlerine yer verdi.
“ÜCRET ALINMASI İNSANIMIZI MAALESEF UZAK TUTACAK”
Demir, Musabeyli Mesire Alanı’nın açılmasıyla temizlik ve güvenlik gibi sorunlarının çözülmüş olması gerektiğini belirterek; “Bunun yanında kentlilerin doğayla iç içe olmalarını sağlamak aslında biraz da kamunun görevidir. İnsanları oraya çekmesi gerekiyor. Çekmesi gerekirken bu tip rakamlarla giriş ücretini alması, bir kısım insanımızı oradan maalesef yine uzak tutacak. Oysaki Edirne Valiliği'nin kaynaklarıyla orasının işletmesi sürdürülebilir. Kullanan kişilerin de doğayla iç içe oldukları için de bir para ödeme zorunluluğu olmaması gerekir. Çünkü o rakamlarla kalabalık bir aile oraya gitmek yerine evinde oturmak zorunda kalabilir” dedi.
“SÖĞÜTLÜK’TE DE OLMAMASI GEREKİYOR”
Edirnelilerin Musabeyli Mesire Alanı’ndaki ücret uygulamasının ardından Söğütlük Kent Ormanı’nda da aynı uygulamanın hayata geçeceğine dair endişeleri olduğunu hatırlattığımız Demir cevap vererek; “O tip şeyler daha önceden maalesef denendi ve sürdürülemedi. Kamuoyundan gelen itirazlar da oldu. Olmaması gerekiyor. Ücretsiz bir şekilde kentlinin orasını kullanması gerekiyor. O bölgeye maalesef çok büyük paralar yatırıldı. Oysa hiç bu kadar para harcanmadan temizlik ve güvenlik sağlandığında kentliler mutlu, mesut bir şekilde orada zamanlarını geçirirdiler” ifadelerine yer verdi.
“EDİRNE VALİLİĞİ’NİN ÜCRETİ RAHATLIKLA KARŞILAYABİLİR”
Musabeyli Mesire Alanı’na giderek temizlik ve güvenlik konularından gerçekleştirilen çalışmaları inceleyeceklerini söyleyen Özer; “Yeşil alanlarını, doğaya uyumunu, erişilebilirliğini, bunların hepsinin olduğunu umut ediyoruz. Bunun yanında ücretiyle ilgili de valiliğin bunu karşılayacak gücünün olduğuna hiç şüphemiz yok. Edirne Valiliği bunu rahatlıkla karşılayabilir. Edirne'de yapılan birçok projede çok ciddi kamu kaynakları kullanıldı. Örneğin, Meriç Nehri üzerine yapılan çalışmalar, Edirne Valiliği üzerinden bunlar yapıldı. Valiliğin kaynak ayırdığı birçok örnek var. Oralara ayrılan kaynaklar buraya da rahatlıkla ayrılabilir” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ