Dayıoğlu; “Asgari ücrete yılda 2-3 defa zam yapılmalı’

DİSK Emekli Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, asgari ücretin 20 bin TL olması gerektiğini söyleyerek; “Yılda 2-3 defa ayarlanmaya gidilmeli veya her ay enflasyon oranına göre artış yapılmalı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2023 18:17
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 18:17

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli Sen Edirne Şube Başkanı Sait Dayıoğlu, asgari ücret ve emekli maaşları hakkında konuştu.

Dayıoğlu, asgari ücrete yapılan zamların 2-3 ay içerisinde eriyeceğini, bu yüzden zamların yılda 2-3 defa yapılması gerektiğini söyledi. Asgari ücretin ortalama bir ücret olduğunu belirten Dayıoğlu, herkesin bu ücret etrafında ücretlendirildiğini ifade etti.

“ASGARİ ÜCRET ERİYİP GİDİYOR”

Asgari ücretin ortalama bir ücret olduğunu belirten Dayıoğlu; “Asgari ücret bugünkü seviyelerde geçim şartları içerisinde çok düşük kalıyor. Asgari ücrette gerçekten hayat pahalılığı seviyesini koruyacak bir şekilde olmalı. İnsanların yaşam standartlarına ulaşabilmesi yani standartlarına kavuşabilmesi açısından yükseltilmesi gerekiyor. Asgari ücreti ve emekli maaşını ne kadar yükseltirseniz yükseltin enflasyonun altında kalacaktır. Yapılan zam yaklaşık olarak 2-3 ay gidecektir. Yılda bir defa verilen zamlardan dolayı düşük kalacaktır. Çok çabuk eriyip gidecektir. Aslında yapılması gereken şey piyasayı düzenlemektir. Emekçinin, işçinin ve emeklinin yaşayabileceği şartlara getirilmesi gerekiyor. Asgari ücret 11 bin 402 TL. Bu ortalama herkesin bir ücreti oldu. Bu da olmaz. Asgari ücretin herkese uygulanması gerekmiyor. Ama ne oldu asgari ücret ortalama bir ücret oldu? Ve herkesi bu ücret etrafında ücretlendirdiler” dedi.

“ASGARİ ÜCRET 20 BİN TL OLMALI”

Asgari ücrete yılda bir defa yerine 2-3 defa zam yapılması gerektiğini belirten Dayıoğlu; “Emeklinin durumuna bakacak olursak; bizim aldığımız emekli maaşı en düşüğü asgari ücretin 2,5 katıydı. Şimdi ise asgari ücretin de altında kaldı. Dolayısıyla en düşük emekli maaşının asgari ücretin çok üzerinde olması gerekiyor. Asgari ücretin 20 bin TL olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bugünkü hayat şartlarında yılda bir defa verilecek olan zamla asgari ücretin belirlenmesi ile bu işler olmaz. Dolayısıyla yılda 2-3 defa ayarlanmaya gidilmeli veya her ay enflasyon oranına göre artış yapılmalı” ifadelerine yer verdi.

“İKRAMİYELERDE AYRIMA GİDİLDİ”

İkramiyelerde ayrım yapıldığına değinen Dayıoğlu şöyle konuştu: “Cumhuriyetin 100’üncü yılı dolayısıyla verilen ikramiyelerde çalışan ve çalışmayan ayrımına gidildi. Şimdi verileceği söyleniliyor. En kısa sürede ikramiyelerin verilmesi gerekiyor. Bu ikramiye bile emeklinin derdine az da olsa derman olacaktır.”

MERT ERİŞKİN