Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Edirne Şubesi Denetleme Kurulu Üyesi Olcay Dal, 2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasından 4 ay sonra, 2 Ocak 2024 tarihinde farklı okullara görevlendirilen öğretmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlar ile ilgili açıklama yaptı.
Dal, öğretmenlerin 2’nci yazılı haftasının tam ortasında başka okullara görevlendirildiğini belirtirken; meslektaşlarına kolaylıklar diledi.
“MAAŞ KARŞILIKLARINI DOLDURACAK DERS BULAMAMAKTALAR”
Türkiye’de eğitim sisteminin sürekli değiştirildiğine dikkat çeken Dal; “Bu değişikliklerin mağdurlarından biri de branş öğretmenlerimizdir. Daha önceleri Fransızca ve meslek dersi öğretmenlerimiz de okutacak ders bulamama sorunu yaşamışlardır. Anadolu liselerinde maaş karşılığı okutulması gereken ders saati sayısı 15’tir. Geçmişte hazırlık sınıfları konan, sonrasında kaldırılan, İngilizce ders saati sayısı en son 4’e indirilen liselerimizde görev yapan İngilizce öğretmenlerimiz okullarında maaş karşılıklarını dolduracak ders bulamamaktadırlar. Benzer durum ortaokullarımızda görev yapan öğretmenlerimiz için de mevcuttur. Böyle bir durumda öğretmenlerimizin ders saati sayısı fazla olan okullarımıza görevlendirilmesi eşitlik ilkesinin kendisi ve devletimizi zarara uğratmama çabasının bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.
“4 MESLEKTAŞIMIZ BAŞKA LİSELERE GÖREVLENDİRİLMİŞTİR”
Dal, öğretmen görevlendirmelerinin ders başı yaptıkları 1 Eylül’den hemen sonra yapılması gerektiğini savunurken; “Biz öğretmenlerin okullar açılmadan 2 hafta önce mesailerimize başlamamızın sebebi önümüzdeki eğitim öğretim yılımızı planlamaktır. İlimizdeki bir lisede görev yapan İngilizce öğretmeni arkadaşlarımızın yukarıda bahsedilen sebeplerden dolayı okutacak ders bulamamalarının 4 aydır bilinmesine rağmen hiçbir önlem alınmamış, alelacele alınan bir kararla 4 meslektaşımız 2’nci dönemin başlaması bile beklenmeden, sınav haftasının tam ortasında başka liselere görevlendirilmişlerdir” dedi.
“ÖĞRETMENLERİ VE ÖĞRENCİLERİ MAĞDUR ETMİŞTİR”
Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe, İngilizce ve Almanca derslerinden 1 sınav notu oluşabilmesi için yazılı, dinleme ve konuşma olmak üzere 3 adet sınav yapılması gerektiğini hatırlatan Dal; “Yazılı ve dinleme sınavlarını bu hafta tamamlayan öğretmenler, 2 Ocak haftasında da sözlü sınavlarını yapmayı planlamışlardır. Sınav haftasının ortasında yapılan bu görevlendirmeler hem yeni okuluna başlayan öğretmenleri, hem de o okulda görev yapan öğretmenleri ve öğrencileri mağdur etmiştir. Yapılan sınıf dağılımı sonrasında yeni gelen öğretmenler görevlerine hiç tanımadıkları öğrencileri sözlü sınav yaparak başlayacaklardır. Bu çözülemeyecek bir sorun değildir; fakat yaşanan plansızlık ve geç kalmışlık çözülemeyecek bir sorundur” sözlerine yer verdi.
“SORUMLUSU ÖĞRETMENLER DEĞİL KARAR VERİCİLERDİR”
Dal, eğitimde ortaya çıkan durumun sorumlusunun öğretmenler olmadığını belirterek; “Öğretmenlerin bir kısmı 20 saat derse girerken diğerlerinin girecek ders bulamamasının sorumlusu öğretmenler değil; karar vericilerdir. Bu görevlendirmeleri yapmak için 4 ay bekleyenler öğretmenler değil; karar vericilerdir. Kaldı ki 15 saat maaş karşılığını doldurduktan sonra vereceği her bir ders için yüzde 27’lik vergi dilimine giren bir öğretmenin aldığı ücret de yaklaşık 52.00 Türk Lirası kadar komik bir rakamdır. Öğretmenlerin 52 liralık ders ücretini adaletli olarak herkesin almasını sağlamak doğru bir karardır. Aynı kararlılık araç geçmeyen köprülere, yolcu inmeyen havalimanlarına, devlet bankalarından alınıp geri ödenmeyen kredilere ve silinen şirket borçlarına da gösterilmelidir.
Eğitim anlık kararlarla hareket edilecek kadar önemsiz bir iş değil; aksine bir milletin ya hür, bağımsız, şanlı bir topluluk halinde yaşamasını sağlayan ya da esaret ve sefalete sürükleyen bir süreçtir” dedi.
HABER MERKEZİ