Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Edirne'nin Potansiyeli Yüksek"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Edirne’deki iş insanları toplantısında Edirne’nin potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti. Halkalı hızlı tren projesinin Edirne için önemli olduğunu belirten Yılmaz, “53 kilometrelik Edirne, Çerkezköy etabı 2025 yılı içinde tamamlanması bekleniyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2024 18:05
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 18:05

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Edirne Ticaret Odası’nda (ETSO) iş insanları ile bir araya geldiği toplantıda Edirne hakkında konuştu. Edirne’nin potansiyeline değinen Yılmaz, Edirne’nin Balkanların merkezi olduğunu aktardı. Yılmaz, Edirne’nin tarımsal potansiyeline değinerek; “Tarımsal potansiyeli çok yüksek ilimizden bahsediyoruz. Çeltik üretimimize Türkiye'de ilk sırada 1'inci." ifadelerine yer verdi.

“BALKANLAR’IN GELECEĞİNİ DÜŞÜNEREK PLAN YAPMAK LAZIM”

Edirne’nin potansiyeline değinen Yılmaz, “Edirne hakikaten çok potansiyeli yüksek bir ilimiz. Tarihte hiçbir şeyi rastgele başkan olmuyor. Buranın mutlaka bir Özellikleri var ki bu önemli statüleri elde etmiş tarihte. Balkanlar'ın merkezi az önce söylendi. Halen o tarihsel ilişkiler, insani ilişkiler, ekonomik ilişkiler devam ediyor. Bu da çok güzel bir şey gerçekten. Bir ilin ve bir bölgenin geleceğini planlarken mutlaka diğer ülkelerle ticaretine de, ilişkilerine de bakarak bunu gerçekleştirmek gerekiyor. Geçmişte ben Kalkınma Bakanı iken Trakya Kalkınma Ajansı'nı kurmuştuk burada. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ı kapsayan her ilde de yatırım destek ofisleri var. Burada bir planlama yaparken mutlaka Balkanlar'ı düşünerek Balkanlar'ın geleceğini düşünerek bu planlamaları yapmalısınız diye söylemiştik. Çünkü burası hakikaten serhat ilimiz. Sınır ilimiz. Burada mutlaka diğer ülke ticareti, turizmi dikkate alarak mı planlama yapmak gerekiyor. Ülkemizin en önemli kapıları buralarda özellikle Kapıkule tabii burada kritik bir role sahip. Kapılarımızı yine çok daha ileriye taşımamız, geliştirmemiz önemli” şeklinde konuştu.

“TARIMSAL POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK BİR İLDEN BAHSEDİYORUZ”

Edirne’nin tarımsal potansiyeline değinen Yılmaz, “Tarımsal potansiyeli çok yüksek ilimizden bahsediyoruz. Çeltik üretimimize Türkiye'de ilk sırada 1'inci. Ama giderek sanayi ile de bunu bütünleştiriyor. Katma değeri yükseltme dediğimiz bir hadise var. Mutlaka Değeri daha fazla yükseltmek durumundayız. Markalaşmak durumundayız. Verimliliği arttırmak durumundayız. Bunları yapmadığımız sürece halkımızın refahını kalıcı bir şekilde de arttıramayız. Ülke genelinde de tek tek illerimizde de en önemli gündemlerimizden biri bence verimlilik olmalı. Her alanda daha verimli nasıl yaparız? Katma değeri nasıl arttırırız, markalaşmayı nasıl geliştiririz bunlar üzerinden hep birlikte durmamız gerekiyor. Ulaştırmada önemli projeler yürüyor ilimizde. Özellikle Edirne, Halkalı hızlı tren projesi hem bölgesel hem ulusal hem uluslararası açıdan çok çok kıymetli bir proje 153 kilometrelik Edirne, Çerkezköy etabı 2025 yılı içinde tamamlanması bekleniyor. Bu hem yolcu hem yük taşımacılığı açısından çok çok kıymetli bir proje” ifadelerine yer verdi.

Yılmaz, toplantıdan sonra AK Parti İl Başkanlığı'na giderek partililerle buluştu.

MERT ERİŞKİN