ÇORLU KÖTÜ KOKTU

Çorlu’da dün gece sosyal medya üzerinden vatandaşlar sokakları kötü koku kapladığına dair paylaşımlar yapılmaya başladı. Solvent, yanık plastik karışımı bir koku olduğunu belirten vatandaşlar yetkililerden yardım istedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2023 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2023 17:49
https://batiekspres.com/

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde kötü koku yayıldığı iddia edildi. Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda kokunun evlerin içerisine kadar girdiği belirtildi. Çorlu halkı sosyal medya üzerinden yetkililere seslenerek “Zehirleneceğiz, bu koku nedir?” diye paylaşım yaptı. Çorlu Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Komisyon Başkanı Murat Sevgi kötü kokuyu değerlendirerek BATI EKSPRES’e açıklamalarda bulundu. Sevgi,  “Çorlu tehlike odağı haline geldi” dedi.

SOSYAL MEDYADAN YARDIM ÇIĞLIĞI

Dün gece itibari ile kokudan evlerinde oturamayan vatandaşlar seslerini sosyal medya üzerinden duyurmanın yollarını aradı. Vatandaşlar yetkililere seslenerek çözüm aradıklarını ifade ettiler. Yapılan bir paylaşımda  “Zehirleneceğiz bu koku nedir sayın belediyemiz? Coder uygulamasına bildiriyoruz bir sürü insan bildirim yapmış, son bir saate. Bakmıyor musunuz, İlgilenmiyor musunuz? Yoksa boşuna mı bildiriyoruz? Siz bu kokuyu almıyorsanız Çorlu’da yaşamıyorsunuz” ifadelerine yer verildi.

Başka bir vatandaş ise; “Bu koku ne ya vallahi yeter artık. Ciğerlerimiz mahvoldu. Hasta oluyoruz millet kanser olacak, bir şeyler yapın artık” dedi.

“FABRİKALARIN SAYILARI ŞEHRİN TAŞIYABİLECEĞİNİN ÜZERİNDE”

Çorlu’da fabrika sayısının yüksek olduğuna değinen Çorlu Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Komisyon Başkanı Murat Sevgi “Çorlu çevresinde 3 bine yakın fabrikanın bulunduğu bir endüstri merkezinin orta noktasında yer alan Trakya’nın en kalabalık şehri. Bu şehirde ağırlıklı olarak sanayileşme, kuzey yönündeki yollar üzerinde. Dolayısıyla düşük hızlardaki rüzgarlarda gecenin soğuk havasında apartmanların arasına, kuzey yönünden gelen kimyasal malzeme çöküyor. Bunu yaz aylarında ve kışın nemli aylarda yaşıyoruz. Bu standart hale geldi maalesef. Kapı ve pencere açamaz hale geldik. Sokaklarda gezemiyoruz ve araçlarımızın camlarını açamıyoruz. Bu etkinin çeşitli kaynakları var. Yıllardır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilçe belediyesiyle ve Büyükşehir Çevre Daire Başkanlığıyla bu kaynaklar üzerine çeşitli çalışmalar yapıldı. Biz de içerisindeydik bu çalışmaların. Sorun tam olarak fabrikaların sayıları şehrin taşıyabileceğinin çok üzerinde olmasından dolayı engellenebilir aşamayı çoktan geçti. Ne yazık ki sıcak havalarda, gecenin serin olduğu mevsimlerde hava yükselmediği için kimyasal kokular şehrin ara sokaklarına çöküyor. Sokakta yürürken veya penceremizi açtığımız zaman bu kokulardan rahatsız olur hale geliyoruz” dedi.

“DAYANILMAZ BİR KOKU”

Dün akşamki kokunun çok şiddetli olduğuna değinen Sevgi “Bu seferki sorun bu zamana kadar yaşadığımız en ağır kokulardan birisiydi. Dayanılmaz bir kokuydu. Nefes ile ilgili sorunları olanlar ciddi rahatsızlıklar yaşadı. Bu sorunları olan vatandaşlar için ciddi bir risk gecesiydi. Şikayetler sosyal medya üzerinden yapıldığı gibi Çevre Şehircilik Bakanlığı Alo 181 hattına ve Çorlu Belediyesi ile Namık Kemal Üniversitesi’nin birlikte geliştirdiği şikayetleri toplamak üzere gerçekleştirilmiş olan ‘CODER’ adındaki cep telefonu uygulaması üzerinden de şikâyet yapanın yerini tespit ederek bir harita oluşturuluyor. Bu sistemle de bu şikayetler toparlandı. Bu şikayetler ile alakalı yetkili makam olan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden bu kimyasal deşarjının kimler tarafından yapıldığı ile ilgili bir çalışma bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“TEHLİKE ODAĞI HALİNE GELDİ”

Çorlu’nun tehlike odağı haline geldiğine değinen Sevgi şöyle konuştu: “Uzmanlarla konuşuyoruz, üniversite hocalarımızla konuşuyoruz. Şehir içerisindeki kimyasal şirketlerin kimya madde aktarırken filolarından çıkan gaz da olabilir, kanalizasyonu deşarj ettikleri, döktükleri ve artık olarak gördükleri kimyasal da olabilir. Çünkü şehir içerisindeki sokaklardan çok ağır şikayetler geldi. Bu şikayetler karasal olabileceği gibi çöken kirli havadan kaynaklı da olabilir. Bu konunun takipçisiyiz. Eski dönemlerde Gebze Çayır Ovası ve Dil Ovası gibi kanser merkezlerinden söz ediyorlardı. Burası daha büyük bir tehlike odağı haline geldi.”

“ŞİRKETLERİN DENETLENMESİ GEREKİYOR”

Şirketlerin denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Murat Sevgi “Trakya bir endüstri bölgesi. Dolayısı ile kimyasal tedarikçi ihtiyacı çok yüksek olan bir sanayi bölgesindeyiz. Bir tonluk bir depo içerisinde kimyasal tükendikçe o gaz deponun üstüne birikiyor. Yeni bir mal geldiğinde o depoya dolum gerçekleşirken bu hava ne oluyor, tabi ki dışarıya çıkıyor. Bu havayı biz kokluyoruz sokakta. Aynı şey büyük tanklarda da geçerli. Bazen ağır yağ kokuları geliyor. Bunun nedeni fabrikaların üretim projelerini doğru işletmemesinden kaynaklanıyor. Yetkili kurumların düzenli kontrol yapması gerekiyor. Riskli sektörlerin, kimyasal şirketlerin atıklarının düzenli kontrol edilip denetlenmesi gerekli. Kimyasal üretim yapan firmaların sevkiyat ve mal giriş çıkışlarının denetlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN