“Çok çalışmak, aslında çok başarı getirmiyor”

Edirne’de bir dershanede rehber öğretmenlik yapan Merve Cerrah, 2023-2024 YKS sınav dönemine ilişkin açıklamalarda bulunarak “Başarıya ulaşmak için çok çalışmak değil, düzenli ve verimli çalışmak gerekiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2023 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2023 16:59

Milyonlarca öğrencinin ter akıtacağı üniversite sınavına kısa bir zaman dilimi kaldı. Edirne'deki bir dershanede rehber öğretmenlik yapan Merve Cerrah, bu kritik dönemde öğrencilerin başarısında ailelerin de önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, ailelere baskıcı bir tutumdan kaçınma konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Cerrah, öğrencilerin başarı elde etmek için sadece çok çalışmanın değil, aynı zamanda düzenli ve verimli bir şekilde çalışmanın gerekliliğini vurguladı. Başarılı olmak için belirli bir plana sadık kalmak ve bu planı etkili bir şekilde uygulamak gerektiğini ifade etti. Ayrıca, öğrencilerin sınav kaygısıyla baş etmeleri ve bu süreci daha sağlıklı yönetmeleri için ailelerin destekleyici bir rol üstlenmelerinin önemine değindi. Cerrah, bu dönemin sadece öğrenciler için değil, aynı zamanda aileler için de bir öğrenme süreci olduğunu vurguladı.

“DÜZENLİ VE VERİMLİ ÇALIŞMAK GEREKİYOR”

Başarıya ulaşmak için öğrencilere tavsiyelerde bulunan Cerrah; “Haftada bir gün kendilerine izin vermeleri gerekiyor. O gün sadece deneme çözmeleri faydalı olacaktır. Bir hafta TYT denemesi bir hafta AYT denemesi şeklinde planlı bir program dahilinde çalışmaları gerekiyor.  Her gün bir ders belirlemeliler çünkü tek güne 2-3 dersi sığdırmak yerine bir günde bir dersin bir konusunu detaylı çalışıp gün içerisinde onun sorularını çözmeleri, onlar için daha verimli olacaktır.

Başarıya ulaşmak için çok çalışmak değil, düzenli ve verimli çalışmak gerekiyor. Gecesini gündüzüne katan öğrencilerde biliyorum. Çok çalışmak, aslında çok başarı getirmiyor. Düzenli ve planlı çalışmak. Örneğin bir çocuk uykusunu alamadığında çok çalıştığında da başarılı olamayabiliyor. Vicdanen rahat etmiyorlar çok riskli bir dönemdeler, kendileri de rahat edemiyorlar. 3-4 saat uyuyan öğrencilerim var” dedi.

“BELLİ ETMEDEN GÖZLERİ ÇOCUKLARININ ÜZERİNDE OLMALI”

Cerrah, sınav döneminde ailelere de büyük rol düştüğünü belirterek “Sınav döneminde ailelere büyük rol düşüyor. Öncelikle baskı yapmalarından yana değilim ama tamamen rahat bırakmalarından da yana değilim. Ailelerle de sık sık görüşüyoruz zaten. Belli etmeden gözleri çocuklarının üzerinde olmalı. Baskı yapmadan ama çokta salmadan dikkatli davranmaları gerekiyor. Aileler meslekten ziyade kendi olmak istedikleri yerlere çocuklarını yerleştirmeye çalışıyorlar. Ama önemli olan velinin ne istediği değil, çocuğun ne istediği ve nerde mutlu olacağı. Her zaman şunu da söylerim, para veya mevki kazanabileceğiniz meslekler değil mutlu olabileceğiniz meslekler tercih etmelisiniz. Para ve mevki bir şekilde geliyor ama sevdiğiniz mesleği yapabilmek çok önemli” dedi.

“SINAV STRESİ ALTINDA YATAN ÇOK FAZLA ETKEN VAR”

Sınav stresi ve kaygısı altında birçok neden olabileceğini ifade eden Cerrah; “Sınav stresi altında yatan çok fazla etken var. Aile olabilir, ders çalışmamak olabilir, kendine güvensizlik olabilir. Kendine güvenle ders çalışmak orantılı. Bir çocuk ne kadar iyi çalıştıysa kendine o kadar güveniyor. Ona göre ilerliyor. Ama tabi ne yazık ki aile baskıları öğrenciler üzerinde olumsuz sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Hep dayatılan bir şey var onu oku, onu ol. İster istemez bu çocuklarda strese neden olabiliyor” diye konuştu. 

MERT ERİŞKİN