ÇOCUKLARA NASIL ANLATMALIYIZ?

Bayramlar, hepimiz için büyük bir öneme sahiptir. Herkesin bayramla ilgili farklı anlam ve deneyimleri vardır. Ancak çocuklar için özel bir anlama sahiptir.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2023 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2023 12:24
https://batiekspres.com/

Peki çocuklara Kurban Bayramı nasıl anlatılmalı? Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç çocuklara bu tür kavramlar anlatılırken gelişim dönemlerinin iyi bilinmesi ve ona göre hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

www.batiekspres.com haber sitesine konuşan Sevinç “Kurban bayramlarında çocukların kurban kesimine ilişkin pek çok soruları olur. Çocuklar 11-12 yaşlarına kadar somut işlem dönemindedir, soyut düşünemez, soyut kavramlara anlam veremezler. Sadece gözleriyle gördükleri, duydukları, temas ettikleri vardır. Bu sebeple çocuklar kurban kesimi, inancın gerekliliği gibi meseleleri anlamak için yeterince olgun değillerdir. Bu süreçte çocukta kalıcı psikolojik hasarlar oluşturmamak adına bu sorulara verilen yanıtlar önemlidir” dedi.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Sevinç daha sonra şu ifadelere yer verdi: “Çocukların gelişim evrelerine saygı duyulmalı ve bu dönemlere uygun açıklamalar yapılmalıdır. Bu açıklamalar soyut kavramlardan uzak, bayramların birleştiriciliği, dayanışma ve yardımlaşma gibi değerler üzerinden yapılmalıdır. Az ve öz bilgi verilmeli, dürüst bir iletişim kurulmalıdır. Çocuğun sorduğu kadarı yanıtlanmalıdır. Çocuklara dini ve gereklilikleri öğretmenin yeri kurban kesileceği gün ve yer değildir. Bunun için bolca zaman ve fırsat vardır. Çocukta travma olmaması açısından düzgün bir şekilde ve geniş bir zamanda anlatılmalı, acele edilmemelidir. Çocuklar kurban kesimini gözlemlememeli, kesime ve diğer işlemlere şahit olmamalıdır.Kurban kesimine şahit olan çocuklarda korku, kaygı, travma sonrası stres tepkileri, agresif davranışlar, et yememe, etten tiksinme, şiddet, kurban kesen aile bireylerine tepki görülebilir.Kurban kanının çocuğun alnına sürülmesi de çocuğun ruhsal durumunu olumsuz etkileyen davranışlardan biridir yapılmamalıdır.Kurban kesimi bittikten sonra çocuğun yanında kurban kesimi, nasıl kesildiği vb. ile ilgili sohbet edilmemelidir.Çocuklar televizyon, telefon ve sosyal medyadan kurban kesimi ile ilgili görüntü izlememelidir. Bayramlar insanlardaki sevgi, saygı, mutluluk, yardımlaşma, dayanışma, kardeşlik, barış gibi değerleri anlamlı hale getirir. Bu değerleri de çocuklara aktarmak siz sevgili ebeveynlerin görevidir.”

ERGİN SÖZER