Ciravoğlu; “İlaç Fiyatlarına Pansuman Etkisi Gibi Görülebilir”

Edirne’de eczacı Şükrü Ciravoğlu, Cumhurbaşkanlığı kararı ile ilaç fiyatlandırmasındaki Euro kurunun yüzde 23,5 oranında artırılarak 21,6 TL olması ile ilaçların piyasaya verilebilir duruma geldiğini söyledi. Ciravoğlu, enflasyonun etkisine de dikkat çekerek; “Bu bir pansuman, geçici bir çözüm gibi görülebilir. Sorun, enflasyon, hayat pahalılığı ve maliyetlerdeki yüksekliktir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 15:49

Edirne’de eczacı Şükrü Ciravoğlu, Cumhurbaşkanlığı kararı ile ilaç fiyatlandırmasındaki Euro kurunun yüzde 23,5 oranında artırılarak 21,6 TL olması ile ilgili açıklama yaptı.

Ciravoğlu, fiyat artırımı ile ilaçların piyasaya verilebilir duruma geldiğini söylerken; piyasadaki enflasyon etkisine dikkat çekti. Kararı “Pansuman etkisi” olarak değerlendiren Ciravoğlu, enflasyonun devam ettiği sürece sıkıntıların da devam edeceğini belirtti.

“ARTIK İLAÇ TEMİN EDEBİLİYORUZ”

Ciravoğlu, Cumhurbaşkanlığı kararıyla bugünden itibaren ilaç fiyatlarında güncelleme yapıldığını söyleyerek; “Bu güncelleme bir süredir bekleniyordu. Firmaların maliyetlerini karşılamadığı için gerek üretimde gerek dağıtımda yavaşlama söz konusuydu. İlaç temin etmek eczaneler ve depolar için zordu. Dolayısıyla vatandaşa da yansıyordu. Şu anda ilacı bulunamadığı için elimizde bekleyen birçok reçete var. Firmalar da fiyat beklediği için temin edemiyorduk. Fiyatlar bugün itibariyle güncellenmeye başladı. Ürünler de piyasaya verilir duruma geldi. Artık temin edebiliyoruz, yavaş yavaş da artacaktır” ifadelerini kullandı.

“EURO’NUN GERÇEK FİYATI DEĞİL, DEVLETİN PAZARLIĞININ SONUCU”

İlaç fiyatının tespit edilmesinde belirlenen bir Euro kuru olduğunu belirten Ciravoğlu; “Bu Euro kurunda yüzde 23,5 oranında bir artış yapıldı. İlacın fiyatlandığı Euro değeri 21,6 TL’ye geliyor. Burada döviz kuru düşünüldüğünde anormal bir rakam gibi düşünülecektir. Euro’nun bugün piyasa değeri belli. Fakat bu, devletin ilacın üzerindeki pazarlık payıdır. Türkiye’de üretilen ya da ithal edilen ilacın çok büyük bir bölümünü Genel Sağlık Sigortası ve geri ödeme kapsamında devlet satın almış oluyor. En büyük alıcı olması nedeniyle firmalarla pazarlığa oturup geçmişte böyle bir yöntem buldular. Şimdi o yöntem üzerinden gidiliyor. Bu, Euro’nun gerçek fiyatı değil ama devletin pazarlığı sonucu ilaç fiyatında yapılıyor. Bunun sonucunun pratiğe yansımasında da bütün Avrupa ülkeleri ve komşularımıza göre Türkiye’de ilaç fiyatlarının ciddi derecede ucuz olduğu sonucu ortaya çıkıyor” dedi.

“SORUN ENFLASYON, HAYAT PAHALILIĞI VE MALİYETLERDEKİ YÜKSEKLİKTİR”

Ciravoğlu, fiyatların ve ilaçların normal seyrinde gitmesini ümit ettiklerini söylerken; “Burada sıkıntı aslında enflasyondur. Gönül arzu eder ki bunlar hiç yaşanmasın. Fakat enflasyon devam ettiği müddetçe, halkta enflasyonun düşeceği umudu ve beklentisi de oluşmadığı için bu sıkıntılar devam edecektir. Bu bir pansuman, geçici bir çözüm gibi görülebilir. Sorun, enflasyon, hayat pahalılığı ve maliyetlerdeki yüksekliktir. Bunlar giderilip ekonomi rayına oturtulmadığı müddetçe bu sorunlar da devam edecektir. Herkes maliyet kurtarmaya çalışıyor. Üretimin maliyeti sadece dışarıdan ithal edilen hammadde maliyeti değil. İnsan çalışıyor, nakliye giderleri var. Maliyetin içine birçok faktör giriyor. Bunlar arttığı müddetçe firmaların kârı düşüyor. Firma da üretimden kaçmaya başlıyor” sözlerine yer verdi.

“VATANDAŞIN CEBİNE FİYAT FARKI ÇIKAN İLAÇLARDA YANSIYABİLİR”

Karar öncesi doktor reçetesi ile satılan ilaçlarda sıkıntı yaşandığını belirten Ciravoğlu; “Çünkü bunların önemli bir bölümü rapor kapsamında kullanılan ilaçlardır. Vatandaş için de, bizim için de zor. Başkasının yarattığı sorunları biz anlatmaya çalışıyoruz. Vatandaş da kendi derdine çare bulmaya çalışıyor. Zammın büyük bölümü alıcıya yansıyacak ama vatandaşa yansıması doğal olarak olacak. Örneğin; bu durumda katılım paylarında da yükselme olacak. Ama bu oran yüzde 10-20’sine yansıyacak. Çalışan yüzde 20, emekli yüzde 10 katılım payı ödüyor. O bölümde oynama yapabilir. Bazı ilaçlarda fiyat farkı çıkıyor. Vatandaşın cebine orada yansır. Sonuçta her şey az veya çok vatandaşın cebine yansıyor” diye konuştu.

UĞUR AKAGÜNDÜZ