Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz yeni yıla girilmesine sayılı günler kala Edirne’de esnafın durumunu değerlendirerek, yeni yılda uygulanacak asgari ücret için düşüncelerini aktardı. Asgari ücretin 28-30 bin lira aralığında olması gerektiğini söyleyen Cingöz; “Fiyatların vatandaşı memnun etmesi mümkün değil. Çünkü emtianın fiyatı her gün değişiyor ama vatandaşın, özellikle sabit ücretlinin yani emeklinin, memurun, asgari ücretlinin ücretinde herhangi bir değişiklik yok. Geçen sene yılbaşında verilen zamlar bugün acaba hangi rakamlara düştü? Yani 17 bin liralık asgari ücret, geçen yılın 10 bin liralık alışverişini yapıyor mu? Onu iyi tartmak lazım. Vatandaşı memnun etmesi mümkün değil. Yani inşallah 2025, 2024’ten daha kötü olmaz. 2024 hiç kimse verimli bir yıl olmadı” dedi.
“ESNAFIN ZAM TALEPLERİNİ BEKLETİYORUZ”Esnaftan zam talepleri olduğunu ama bunları şu an için beklettiklerini söyleyen Cingöz; “Önümüzde şu yılbaşını bir görelim bakalım. Asgari ücrete talep edilen kadar mı zam verilecek, yoksa onların talep ettiği zam eksik mi kalacak? Fazla mı olacak? Bu zam taleplerini değerlendirirken sadece esnafı değil, vatandaşı da düşünmek lazım. Denge unsuru sağlamak lazım. Yoksa talepler var ama dediğim gibi yılbaşını görelim bakalım” ifadelerini kullandı.
“PİRİMLERİN YARISI ASGARİ ÜCRETLİYE VERİLEBİLİR”Asgari ücretin 28-30 bin lira aralığında olması gerektiğini söyleyen Cingöz, burada bir ara formül bularak işvereni de mağdur etmeden sigorta primlerinin yarısının asgari ücretliye verilebileceğini belirterek şunları ifade etti: “Asgari ücret verene daima çok, alana da azdır. Bence makul olan asgari ücretin 28-30 bin lira aralığında olmasıdır. O rakamın altındaki bir asgari ücretle bu ülkede insanların geçinmesi mümkün değil. Bunun yanında 100 işçisi olan bir işletmenin, asgari ücretin 30 bin lira olması durumunda ödeyeceği fark 13 bin lira olacak. Yüz kişide bir milyon 300 bin lira olacak. Günlük 40 bin küsür olacak. Acaba o işletme günlük 40 bin lira daha fazla para kazanabilecek mi? Sigorta giderini ortaya koymuyoruz. Yani dengeyi de tutturmak lazım. Burada işverenden, asgari ücret için sigorta priminin yarısını alabilir devlet. Diğer yarısı asgari ücretliye verilebilir.”
ŞENER ŞENTÜRK