CİN’DEN TMO’YA MISIR TEPKİSİ

CHP İl Genel Meclisi Süloğlu Üyesi Önder Cin, TMO’nun bölgede mısır almamasına rağmen 6 bin TL fiyat açıklamasıyla mısır fiyatlarının düştüğü söyleyen Cin, üreticinin mağdur olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2023 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2023 11:06
https://batiekspres.com/

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Genel Meclisi Süloğlu Üyesi Önder Cin, bölgedeki mısır üreticisinin karşı karşıya kaldığı sorunlarla ilgili açıklama yaptı.

Cin, bölgede mısır hasadının sona yaklaştığına dikkat çekerek, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan mısır fiyatına tepki gösterdi. TMO’nun bölgede mısır alımı yapmadığını belirten Cin, çiftçinin mağdur olduğunu söyledi.

“ÜRETİCİNİN ELİNE 4 BİN 100 TL GİBİ BİR PARA GEÇTİ”

Bölgede mısır hasadının bitmek üzere olduğunu söyleyen Cin; “Mısır, geçen yıl 5 bin 700 TL idi, bu yıl 6 bin TL. Yüzde 5 artış var. Tohum yüzde 100, gübre yüzde 70, ilaç yüzde 200, amortisman giderleri en az yüzde 100 ve kiraların hepsi artmış. Bu yıl bir de mısır üreticisine iklim yardım etmedi. Aşırı sıcaklar oldu ve birçok bölgede barajlar, göletler yetmedi, su veremediler. Hasadın en hızlı olduğu zamanda 5 bin 400 TL’den mısır alındı. O da 13-14 rutubet. Mısır’ın ortalaması 20 rutubettir. Bu fiyat 4 bin 400’lere düşer. Bunun daha stopajı, hammaliyesi üreticiden kesilecek. Üreticinin eline 4 bin 100 TL gibi bir para geçti” ifadelerini kullandı.

“SİLAJ MISIRI BİN TL’DEN ALICI BULAMADI”

Cin, TMO Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılı mısır alım fiyatını 6 bin TL olarak açıklandığını hatırlatarak; “Süloğlu, Havsa, Karaağaç bölgesinde silaj mısırı ekilir. Geçen yıl bin 500 TL olan silaj mısırı, TMO’nun 6 bin TL açıklamasından sonra bin TL’ye alıcı bulmadı. Satabilenler bin 100 TL’ye mısır silajı sattı. Satamayanlar onu da bulamadı” dedi.

“TMO FİYAT AÇIKLAMASAYDI MISIR FİYATLARI BU KADAR DÜŞMEZDİ”

Mısır üreticisinin büyük sıkıntı yaşadığını belirten Cin; “Çünkü bir planlama, programlama yok. TMO mısırda hiç fiyat açıklamasaydı, fiyat bu kadar aşağıya düşmeyecekti. Çünkü TMO bizim bölgemizde mısır almadı. Trakya bölgesinde hiçbir yerden mısır almadı. Çünkü buğday, arpa dolu. Burada işler, ‘Üreticiyi nasıl mağdur ederim’ mantığına gitti. Almayacağın ürüne neden fiyat açıklıyorsun? Fiyat açıklamışsan piyasaya müdahale et ve al. TMO mısır almıyor, fiyat açıklıyor” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ