CİĞER FİYATI NEDEN PAHALI?

Edirne’de Ciğer fiyatlarının artışı yerli ve yabancı turisti etkiliyor. Edirne’de uzun yıllar ciğercilik yapan Ciğerci Kemal İmrak ciğer fiyatlarını değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2023 18:36
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2023 18:36
https://batiekspres.com/

Edirne’de uzun süredir ciğercilik yapan Kemal İmrak Ciğer fiyatlarına geren zammı BatıEkspres.com’a verdiği röportajda anlattı. Ciğer fiyatlarının çok yükseldiğine değinen İmrak “vatandaş kadar ben de tepkiliyim” dedi.

“FIRSATÇILIK VAR”

Mal gelmeden bir dahaki haftaya ürünlere zam geleceğinin bilgisini aldığını belirten İmrak  “Memlekette hayvan yetiştiricisi, çoban kalmadı. Bu şekilde baktığım zaman herhalde işsizlik yok. Adamın hayvanı var, hayvan bakacak adam bulamıyor. Yem fiyatları da yüksek ama burada bu fiyatları yüksekliğinle beraber bir de insanların acayip bir şekilde fırsatçılığı var. Fırsatçılık çok büyük. Mal gelmeden ‘bir dahaki haftaya zam gelecek’ deniyor. Bu malı biz yurtdışından getirmiyoruz, kendi ülkemizden olan üründen yapıyoruz. Bu kadar fiyat artışının anlamsızlığını ben anlamıyorum. Aç gözlülük ve inançsızlık çok. Ciğer fiyatının 120  lira olacağı konuşuluyor daha bu muhabbet olmadan sakatatçı ve kasap fiyat arttırıyor. Bugün biz ciğerin kilosunu 170 ile 180 lira arasında alıyoruz. Manavlar, marketler, kasaplar ve sakatatçılar aldı başını gidiyor. Allah sonumuzu hayır etsin. Vatandaş bu konuya çok tepki gösteriyor, biliyorum. Ama ben de çok tepki gösteriyorum satıcı olarak. 45 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Aynı dükkanda, aynı adreste hizmet veriyorum ama ben de vatandaş kadar tepkiliyim, fiyatlar çok yüksek”dedi.

TALEP YABANCI TURİSTTEN

Yerli turistlerin de ciğere talebi olduğunu fakat yabancı turistlerin daha çok tercih ettiğini berliten İmrak “Yerli turistler de ciğere talep gösteriyor. Yerli turist dediğim yer neresi, komşu kapımız Marmara Bölgesi. Trakya Bölgesi, Ege Bölgesinden en çok talep bu bölgelerden. Bir de Bulgaristan’dan çok talep var. Tabi onlarında seçimlerden sonra eli ayağı çekildi, vize problemlerinden dolayı. Kendi vatandaşımız da ciğeri talep ediyor ama ciğerde tokluk var vatandaşlarımızda. Dışarıdan gelen yabancı herhangi bir memlekete gittiği zaman oranın yemeklerini yemek istiyor. Edirne’ye gelen vatandaşlar da tava ciğer yemek istiyor. Ama yabancı turistin talebi daha çok” ifadelerine yer verdi.

“VATANDAŞ BU FİYATI TAŞIYAMAZ”

Ciğer fiyatlarındaki artışın vatandaşı etkilediğini belirten İmrak “Ciğerin 150 - 160 lira arasında satıldığını duydum Ben tarife dahilinde satıyorum. O yüzden bana gelen müşteriler bir sıkıntı yaşamıyor. Bu fiyata satılmaması lazım, çok fazla. Bugün 4 kişi birer ciğer yese, birer ayran içse normalde 750 - 800 liradan aşağıya kalkamaz. Çok para, bu vatandaş bunu taşıyamaz. Asgari ücret 8 bin 500 lira değil 15 bin lira olsa yiyemez. Ben öyle bir durumda olsam yiyemem” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN