CİĞER BİBERİNE YENİ YÖNTEM

Edirne’de Turizmci Gökhan Çekver, Edirne Ciğer Biberi’ni daha uzun saklamak için yaptığı çalışmayı Edirne Valisi Yunus Sezer’in başkanlığındaki heyete ardından köfte ve ciğer esnaflarına tanıttı.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2023 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2023 18:23
https://batiekspres.com/

Edirne’de Turizmci Gökhan Çekver, Edirne Ciğer Biberi’nin daha uzun saklanması için bir çalışma yaptı. Yaptığı çalışmayı anlatan Çekver, “Edirne Ciğer Biberi sadece ciğercilerde ve ciğerin yanında masaya ikram olarak ediyoruz. Misafir bunu istediğinde masadaki ürünü paket yaptırtıyor” dedi.

“CİĞERİN GÖLGESİNDE KALIYOR”

Edirne Ciğer Biberi’nin ciğerin gölgesinde kaldığına değinen Çekver “Yaptıkları 2-3 yıldan beri kendimce ciğer ve köfte için kendimce denemeler yapıyorum. Hepinizin bildiği gibi biz köfteyi çiğ ve pişmiş olarak satabiliyoruz. Çiğ olan halini iyi bir ızgara ve ustalıkla her yerde buradaki gibi tada sahip şekilde servis edebilirler. Ciğer için öyle değil. Ciğer piştiği gibi servis edilmesi gerekiyor. Onun için yerli ve yabancı turistlerin mutlaka Edirne’ye gelmesi gerekiyor. Köftenin yanındaki köfte sosunu da bir şekilde paketleyip satabiliyoruz ama Edirne Ciğer Biberi’nin bizim yaptığımız versiyon bütün dünyada tanınan bir versiyon. Türkiye ve Edirne’de tamamen ciğerin gölgesinde kalmış bir ürün” diye konuştu.

“İLK HALİNİ KORUMUYOR”

Edirne Ciğer Biberi’nin evde kızartılmasının uygun olmadığına değinen Çekver “Biz bunu sadece ciğercilerde, ciğerin yanında masaya ikram olarak ediyoruz. Misafir bunu istediğinde ya masadaki ürünü paket yaptırtıyor. Ya da bunun kuru halini aktarlardan alıyor. Bunun kuru halini alıp kızarttığınızda biber gazı gibi bir gaz çıkıyor. Evde kızartması çok uygun değil. Kızarttıktan bir süre sonra ürün oksitlenmeye ve yumuşamaya başlıyor. İlk halini korumuyor. Biz bir çalışma yaptık uzun süredir bunun ARGE’sini yapıyoruz. Ürünü biraz çeşitlendirip aroma kattık ve şu anda 2 farklı versiyonunu yaptık ama gelişmeye açık bir ürün yaklaşık 8-10 reçetenin üzerinde çalışıyoruz. Çok farklı tarifler yapıyoruz. Şu anda 2 farklı üründe denemek amaçlı 20 noktada satışa çıkardık ve güzel tepkiler aldık. Bu fırsatı verdiği için Sezai başkanıma teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN