CHP’li delege Dağdevir kongrede sert konuştu: “KONGRE KÜRSÜSÜ ÜYEYE KAPALI”

-CHP Edirne delegesi Cengiz Dağdevir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın kart uyarısı üzerine yaptığı konuşmada; “Şu kürsü bile şu anda üyeye kapalı. Delege olmayan konuşamıyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2023 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2023 16:08
https://batiekspres.com/

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Merkez İlçe Örgütü’nün bugün düzenlenen kongresinde Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, delege kartı takmayan ve söz almak için kürsüye çıkan Cengiz Dağdevir’i uyardı.

Gürkan, kongrede yalnızca delegelerin ve onur üyelerinin söz alabileceğini söyleyerek; “Kongrelerde delege ve onur üyeleri söz alabilir, delege misiniz?” dedi. Delege olduğunu söyleyen Dağdevir, yaptığı konuşmada merkez ilçe örgütü seçiminin çarşaf liste olarak düzenlenmemesine tepki gösterdi.

 “SEÇİM KAYBEDİLDİ AMA ÖZELEŞTİRİ YAPILMADI”

14 ve 28 Mayıs tarihlerinde düzenlenen genel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimini CHP’nin kaybetmesine rağmen özeleştiri yapılmadığını belirten Dağdevir; “Yakın bir zamanda bir seçim yaşadık ve bu seçimi kaybettik. Yıpranmış, ekonomik krize giren, çöken iktidar seçimi kazandı; biz bütün çabamıza rağmen seçimi kaybettik. Seçimi kaybettikten sonra, ‘Neden seçimi kaybettik?’ diye geniş katılımlı, tabandan yukarıya doğru toplantılar yapıp, hatalarımızı tespit edip, bu yönde çalışmamız gerekirken; çok kısıtlı toplantılar yapıldı. Genelde bir özeleştiri yapılmadı. Bu seçim sonucu da geçiştirildi. Uzun süredir genel merkezde yönetimde çok az değişime uğramış kadro bir özeleştiri veremedi. Hiçbir istifa yaşanmadı ve bir süre sessiz kalındı” dedi.

“KÜRSÜ ÜYEYE KAPALI”

Oylama yapıldığı sırada ret oyu kullandığını fakat Divan Başkanı Recep Gürkan’ın kendisini görmediğini belirten Dağdevir; “Az önce oylama yapıldı. Kemik listeye oy verdik. Ben orada elimi kaldırdım ama başkanım görmedi. Bir tane ret çıkması önemli değil. Ama demokrasiyi buradan başlatmak lazım. Tüzüğümüz çarşaf liste der; biz hiçbir kongrede çarşaf liste uygulamayız. Şu kürsü bile şu anda üyeye kapalı. Delege olmayan konuşamıyor. Şimdi çarşaf liste olsa, isteyen adaylar gelip bu divana müracaat etse ve yönetime katılmak isteyen arkadaşlar da müracaat etse, oybirliği ile kabul etsek ne olur?” ifadelerine yer verdi.

“2’İNCİ ADAY, MUHALEFET YOK”

Seçimlerde muhalefet olmadığını, uzun bir süredir sadece tek adayla seçime gidildiğini söyleyen Dağdevir; “Birkaç dönemdir bütün ilçeler dâhil 2’inci aday yok. Muhalefet yok. Bir kısım da ‘birlik beraberlik’ diyor. Bütün ilçede herkes aynı mı düşünür? Mevcut ilçe başkanından farklı düşünen insan yok mudur?  İşte demokrasiyi buradan başlatmak lazım. Herkes aday olsun, herkes seçilebilsin, çarşaf liste yapalım. Ne olacak? Onlar da bizim partilimiz. Gelsin burada konuşsun. Hatta CHP taraftarı gelsin, burada konuşsun. Burada partili olmayıp, partinin askeri olan bir sürü insan var. Partiye laf söyletmez. Bizim delegemiz konuşmazken, onlar partiyi savunuyor. O insanlara da burada söz verelim. Konuşsalar ne olacak? Onlar bizim taraftarımız. Biz kendi üyemize bile kürsüyü kapatmışız” dedi.

“BLOK LİSTE DEMOKRASİNİN ÖNÜNDE BÜYÜK BİR ENGEL”

Cumhuriyetin 100’üncü yılında Cumhuriyeti kuran CHP’nin iktidara gelemediğini söyleyen Dağdevir; “Blok liste, demokrasinin önünde en büyük engeldir. Yukarısını değiştirebilir miyiz? Bütün her yerde kongrelerde blok liste ile oluşursa biraz zor olur. Yukarısı hiç değişmedi. Yaptıkları bütün hatalara rağmen değişmedi. Yukarısını değiştirecek delegeleri seçecek miyiz? Benim pek fazla umudum yok. Ben utanç içerisindeyim; Cumhuriyetin 100’üncü yılında, cumhuriyeti kaldıran bir iktidar var. Bizim utanmamız lazım. Cumhuriyeti kuran parti, iktidara gelemedi” sözlerine yer verdi.

MERT ERİŞKİN