CHP Kadın Kollarından ‘Eşit Temsil’ Çağrısı

CHP Edirne Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Burcu Birgül Çolak, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 90’ıncı yıldönümü ile ilgili yaptığı açıklamada; “Kadınların haklı isyanlarının TBMM kürsüsünden ve siyasetin her kademesinden daha fazla seslendirilmesi için çare eşitlikte, çare eşit temsilde” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2024 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2024 12:22

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanlığı, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 90’ıncı yıldönümü ile ilgili açıklama yaptı.

CHP Edirne Merkez İlçe Örgütü toplantı salonunda düzenlenen açıklamayı, CHP Edirne Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Burcu Birgül Çolak okudu.

“SİYASİ TEMSİLDE EŞİTLİK SAĞLANABİLMİŞ DEĞİL”

Çolak, kadınların 1930’da belediyelerde, 1933’te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde ve 1934’te de TBMM’de seçme ve seçilme hakkını kazandığını belirterek; “Bu haklarını birçok ülkeden önce elde ettiler. Tüm bu adımları atan, bu büyük kadın devrimlerini gerçekleştiren başta Cumhuriyetimizin kurucusu, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm devrimcileri saygıyla ve minnetle anıyoruz. O günlerde, ülkemizin ancak kadınların eşit haklara ulaşmasıyla kalkınacağına, güçleneceğine inananlar geleceği de bu bakış açısıyla şekillendirdiler. Bugün ise gerçek bir demokrasinin ancak kadın-erkek eşitliğinin her alanda sağlanmasıyla mümkün olacağını çok daha açık bir şekilde görüyoruz, biliyoruz ancak siyasi temsil noktasında bu eşitlik sağlanabilmiş değil” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE 146 ÜLKE ARASINDA 114’ÜNCÜ SIRADA”

Dünyada kadınların siyasete katılımı endekslerinde Türkiye’nin çok geri sıralarda olduğuna dikkat çeken Çolak; “Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Uçurumu 2024 verilerine göre; Türkiye, kadınların siyasete katılımında 146 ülke arasında 114’üncü sırada. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde henüz kadın temsili yüzde 20, yerel siyasette ise yüzde 5 düzeyinde. Tüm bu veriler, siyasette temsil eşitliği konusunda acil ve somut adımların atılmasıyla sonuç alıcı politikaların uygulanması gerektiğini ortaya koymaktadır. İşte bu nedenle bugünün bir yıldönümü değil; aynı zamanda bir harekete geçme günü olduğunu biliyoruz. Geleceğe güçlü adımlarla yürümeye devam etmek istiyorsak, yarınlar için daha fazlasını talep etme günüdür. Bu taleplere cevap vermek için kararlı adımlar atan, kadınların karar alma mekanizmalarında yer almalarının önündeki engelleri kaldırmak için en önemli adımlardan birini atan parti Cumhuriyet Halk Partimizdir. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel, Merkez Yönetim Kurulunda gölge bakanlığımızda eşit temsili sağlamıştır.  Eylül 2024’te gerçekleşen Tüzük Kurultayı ile değişen tüzüğümüzde, kademeli artışla yüzde 50 eşit temsili sağlayacağına dair iradesini ortaya koyan partimiz, yerel seçimlerde de kadın temsil oranını ciddi ölçüde arttırmıştır. 1 Nisan 2024 sabahı itibariyle büyükşehir, il, ilçe ve beldelerde toplam 35 kadın belediye başkanı, Cumhuriyet Halk Partisi listelerinden seçilmişlerdir. Ayrıca son yerel seçimlerde kadın belediye meclis üyelerinin sayısında da ciddi artış yaşanmış, ez cümle yerel siyasette kadın temsili katlanarak artmıştır. Bunlar, eşit temsilde siyasi iradenin ve kararlılığın ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Aynı kararlılığı, TBMM’de olan tüm siyasi parti gruplarından beklediğimizi de belirtmek isteriz” dedi.

“İKTİDAR PARTİSİ VE MHP’NİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ”

Çolak, CHP’nin 8 Mart 2021 tarihinde kadınların temsiliyet oranlarının artırılması için verdiği Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifinin, iktidar partisi ve MHP’nin oylarıyla reddedildiğini hatırlatırken; “Bu itibarla, kadınların siyasi temsilinin arttırılması için kanunlarda da gereken değişikliklerin bir an önce yapılması gerektiği çok açıktır. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak dün olduğu gibi bugün de kapı kapı, sokak sokak çalışan kadınların siyasete katılımlarını artırmak için atılacak her adıma destek vereceğimizi belirtmek istiyoruz” sözlerine yer verdi.

“ÇARE EŞİTLİKTE, ÇARE EŞİT TEMSİLDE”

Türkiye’nin demokrasisi için yerel ve ulusal siyasette eşit temsile çok ihtiyacı olduğunu söyleyen Çolak; “Sokakta ‘güvende değilim’ diyen, pazarda ‘geçinemiyorum’ diyen, mahallelerde ‘kreşimi kapatma’ diye haykıran kadınların haklı isyanlarının TBMM kürsüsünden ve siyasetin her kademesinden daha fazla seslendirilmesi için çare eşitlikte, çare eşit temsilde. Daha fazla kadın muhtar, belediye meclis üyesi, belediye başkanı, milletvekili sayısının artması için çare eşitlikte, çare eşit temsilde. Politikayı eşitlikçi bir bilinçle dönüştürmek için eşit temsil çağrısı yapıyoruz. Eşitsizliklere, ayrımcılıklara son verme çağrısı yapıyoruz. ‘Çare eşitlikte’ diyoruz. Siyasette eşit temsil olmadan demokrasi eksik kalır, unutmayalım. Haydi kadınlar, her alanda olmak için dönüştürücü mücadeleye devam. Yeni kadın devrimleri için güç birliği yapalım. Erkek siyaset değil, eşit siyaset bizimle mümkün” dedi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ