CHP’deki o iddia ile ilgili 7 aday adayı konuştu

CHP’den Edirne Belediye Başkanlığı’na aday adaylığı başvurusu yapan 7 isim, bir kişinin daha CHP Genel Merkezi’ne giderek adaylık için başvuru yapmaya çalıştığına dair konuşulan iddialarla ilgili Batı Ekspres’e konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 26.12.2023 18:18
Haber Güncellenme Tarihi: 26.12.2023 18:18

Türkiye’de 31 Mart 2024 tarihinde düzenlenecek Mahalli İdareler Seçimleri için Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Edirne Belediye Başkanlığı’na aday adaylığı başvurusu yapan 7 isim, kentte birkaç gündür yeni bir aday adayının Ankara’daki CHP Genel Merkezi’ne giderek başvuru yapmaya çalıştığı iddiasıyla ilgili konuştu.

CHP’den Edirne Belediye Başkanlığı’na aday adaylığı başvurusu yapan 8 isimden 7’si olan Ayhan Murat Dursunoğlu, Bülent Bacıoğlu, Ergun Türkyılmaz, Filiz Gencan Akın, Serkan Liznak, Seyfi Alp Üzmen ve Şükrü Ciravoğlu’na ‘yeni aday adayı’ iddiaları sorduk. 7 aday adayı da konuyla ilgili Batı Ekspres’e açıklamalarda bulundu.

“NE KADAR ETİK OLABİLİR?”

Ayhan Murat Dursunoğlu, konuyla ilgili kesin bilgisi bulunmadığını belirterek; “Bunlara CHP Genel Merkezi karar verecek. CHP Genel Merkezi kimi uygun bulursa, hangi adayla kazanabileceğini düşünüyorsa o adayı gösterecek. Buna biz bir şey diyemeyiz. Ama ne kadar etik olabilir? Başvuru süreleri geçti mi? O süre zarfında mı başvurdu, yoksa daha önceden gidip mi başvurdu? Yoksa şimdi mi gidiyor? Çünkü bir başvuru süresi vardı” ifadelerini kullandı.

“TEPEDEN İNME OLMASINA İHTİMAL VERMİYORUM”

Bülent Bacıoğlu ise iddialar konu olan kişiyi tanımadığını söylerken; “Mevcut değişim sürecinde böyle bir girişim olacağını düşünmüyorum. Bu, demokratik hak dâhilinde bir süreç değil. Ayrıca bu kişiyi ben tanımıyorum. Şehrin 15-20 yıldır her alanında olan bir insan olarak bu kişi Edirne ile ilgili neler yapmış, neler başarmış, hangi sorununa değinmiş, merkezi hükümetin yaptığı hangi yanlışa müdahil olmuş? Ya da yerelde hangi sorunun çözülmesi noktasında çaba göstermiş? Bunların hiçbirinin cevabı yok. Kaldı ki belirli bir süreç var. Bir takvim var. Bu takvim sürecinde aday adaylarının başvuruları alındı. Aday adaylarının başvurularını takvimin içinde beğenir ya da beğenmezsiniz. Bir sürü aday adayı ortaya çıktı ve çaba sarf ediyorlar. Maddi ve manevi bir süreçte şehrimizin daha iyi olması noktasında çaba gösteren ve özgeçmişinde birçok çalışma içinde olan insanlar varken birinin kalkıp ‘tepeden inme’ şansının olmasına ihtimal vermiyorum. Öyle bir ihtimal olursa ben hukuksal, hem de demokratik bütün haklarımı kullanacağım. Böyle bir ‘tepeden inme’ olacak aday adaylığı sürecini kabul etmiyorum” dedi.

“BİRİ OPERASYON ÇEKİYOR”

Ergun Türkyılmaz da aday adaylığı sürecinin sil baştan yapılamayacağını söyleyerek; “Bu biraz kafa karıştırmaktır. Biri operasyon çekiyor. 8 tane aday adayı var. Anket oldu, bizimle görüşmeler yapıldı. Her şeyi sil baştan yapacaklarını düşünmüyorum” sözlerine yer verdi.

“KESİN BİR BİLGİM YOK”

Filiz Gencan Akın, konuyla ilgili CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman ile görüştüğünü belirterek; “Bana net bir bilgi henüz verilmedi. Bugün Samet Bey de Ankara’da ve tekrar görüşeceğim. Aday adayı olma konusunun doğruluğunu teyit ettikten sonra sağlıklı bilgi verebilirim. Çünkü kesin bir bilgim yok. Bunu öğrendikten sonra görüşlerimi paylaşmaktan memnuniyet duyarım” dedi.

“DOĞRU BİR DURUM DEĞİL”

Serkan Liznak, yeni bir aday adayının ortaya çıkmasının doğru olmayacağını savunarak; “Doğru bir durum değil. Herkes aday adayı olabilir ama şu anda böyle enteresan iddialar dönüyor. Bunu da anlayamıyoruz. Neticede 8 tane aday adayımız var, saygı duyuyoruz. Hepsi bir mücadele veriyor. Son dönemde bir isim de çıktı. Nasıl çıktığını anlamaya çalışıyoruz. 8 tane aday adayımız var. Hangi arkadaşımız açıklanırsa da bize saygı duymak düşüyor” ifadelerine yer verdi.

“BÜTÜN ADAY ADAYLARINI HEM KIZDIRIR, HEM KÜSTÜRÜR”

Seyfi Alp Üzmen de herkes için aday adaylık sürecinin CHP Genel Merkezi tarafından açıklandığına dikkat çekerek; “Başvuru zamanı, ne zaman başvurulabileceğini ve nereye başvurmamız gerektiğini yazıldı. Taraflarımıza bildirildi. Herkes Merkez İlçe Başkanlığı’na başvurmak zorundaydı. Başvuru tarihi bitti. Başvuru tarihi bittiğinde İl ve Merkez İlçe Başkanlığı’nda bu kişinin adı yoktu. Demek ki o dönemde kendisi aday adayı değildi. Hepimiz bir ödeme yaptık. Ödeme makbuzumuzun tarihi de başvuru tarihimizle eşittir. Bu ödemesi de Merkez İlçe Başkanlığı’mıza ulaşmadı. Merkez İlçe Başkanlığı’mız aynı zamanda partiye yapmamız gereken ödemenin yanında kendisi için de bir bağış alır. Bunun için de makbuz verir. O dönem içerisinde bu ödeme de yok. O ödemeler olmadığı için Merkez İlçe Başkanlığı’mızın ve İl Başkanlığı’mızın olağan bir şekilde böyle bir adaylık başvurusundan haberi yok. Genel merkez, Belediye Başkan Aday Adaylıklarını zaten almıyor. Bu iş, ilçelerimizin görevidir. Şimdi Genel Merkez tarafından kabul edildiğine dair bir laf çıktı. Buna ben inanmam. İnanan da çıkmaz. Bu hoş bir hareket değil. Bu, bütün aday adaylarını hem kızdırır, hem küstürür. En önemlisi de CHP’nin kesinlikle oyunu artırması gereken Edirne’mizde halk üzerinde de hoş bir etki yapmaz.  Bu hoş olmayan etki hepimizi sıkıntıya sokar” dedi.

“KİM YAPARSA YAPSIN BU YÖNTEM YANLIŞ”

Şükrü Ciravoğlu ise CHP Edirne Merkez İlçe Örgütü’ne aday adaylığı sürecinde başvuru yapmayan bir ismin aday olarak atanmasının sakıncalı olacağını söyleyerek; “Bunun örnekleri geçmişte de yaşanmıştır. Partinin dışında halk büyük tepki vermiş ve tepkisini sandığa yansıtmıştır. Bunu doğru bulmuyorum. Gelir, açıkça örgüte başvurur, herkes gibi yoluna devam eder. Olup ya da olmaması ayrı konudur. Kim yaparsa yapsın bu yöntem yanlış. Partinin koyduğu süreç etik olarak bitti. Ama Parti, yasal olarak 20 Şubat’a kadar Yüksek Seçim Kurulu’na bildirebilir. Partinin de bir etiği, tüzüğü, yönetimi var. Bunlar düşünüldüğünde bu süreç bitti” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ