“Çevremizde daha fazla elektrikli araç göreceğiz”

Elektrikli araç kullanımı ve şarj istasyonu ağı, birbirine paralel olarak ilerleyen ve birbirine bağlı 2 ayrı sektör olarak gelişeceğini belirten Yeni Trakya Enerji Sistemleri sahibi Öner Evcil, elektrikli araçlar ve şarj istasyonları geleceğin dönüşümü olacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2024 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2024 16:01

Yeni Trakya Enerji Sistemleri sahibi Öner Evcil, “Elektrikli araçlar ve şarj istasyonları geleceğin dönüşümü olacak” dedi.

Evcil konuyla ilgili olarak “Elektrikli araçlar, içinde bulunduğumuz zaman teknolojik gelişim ortamının en önemli unsurlarından biri haline gelmiş durumdadır. Hem çevresel faktörler hem iklim değişimi, hem karbon salımı, hem ekolojik denge olarak bakıldığında elektrikli araçlar ilerleyen dönemlerde de hayatımıza olumlu yönde etki etmeye başlayacaklardır. Bunun yanı sıra yalnızca çevresel faktörler değil ekonomik faktörlerde göz önüne alındığında yakıt ve bakım maliyetleri ile de elektrikli araçları çevremizde daha fazla görmeye başlayacağız. Ancak elektrikli araçların yaygınlaşması ve daha fazla kullanıcı sayısına yükselmesi kesinlikle tek bir şart ile mümkün görünmektedir” ifadelerini kullandı.

ŞARJ İSTASYONLARININ ÖNEMİ

Elektrikli araçların kullanımı için gerekli alt yapı yani şarj istasyonlarının daha hızlı bir şekilde yaygınlaşması gerektiğini belirten Evcil daha sonra şu görüşlere yer verdi: “Henüz tüketici için çok daha yeni olan elektrikli araçlara tüketicinin yönelmesindeki en önemli belirleyici nokta aldıkları araçları rahat ve istedikleri an şarj edebilecekleri ulaşımı kolay şarj istasyonu ağı olacaktır. Sadece büyük illerde değil alt yapı ağının iller ve ilçeler hatta köylere kadar ulaşılabilir bir hal alması elektrikli araca kullanımındaki talebi artıracaktır. Bakıldığında elektrikli araç kullanımı ve şarj istasyonu ağı birbirine paralel olarak ilerleyecek birbirine bağlı iki ayrı sektör olarak gelişim gösterecek ve büyüyecektir. Arz ve talep ilişkisi doğru orantıda yükselecek iki sektörün doğuşuna hep birlikte şahitlik ediyoruz. Hem elektrikli araçların artması hem de şarj istasyon ağı ihtiyacı ilerleyen dönemde yeni bir ekonomik sektörün oluşmasına neden olacaktır. Bu aşamada zaten elektrikli araç alımlarında özel tüketim vergileri, motorlu taşıt vergisi teşvikleri ve akaryakıt maliyetleri ile hız kazanan elektrikli araç alımların da 2030 yılına kadar trafikte bir milyon 600 binden fazla elektrikli aracın yurt içi trafiğinde olması ön görülmektedir. Böyle bir rakam karşısında da şarj istasyon ağı ihtiyacı giderek artacaktır.  Elektrikli araçlarda durum böyleyken şarj istasyonlarında ise 2030 yılına kadar 160 bin adet şarj istasyonu ihtiyacı öngörülmektedir. Bu ihtiyaç karşısında 2030 yılına kadar 160 bin üzerindeki şarj istasyonu ağı ile birlikte yıllık bir milyon dolarlık hacme ulaşmış bir şarj istasyon ağı sektörü oluşması öngörülmektedir. Bu çerçevede, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu şarj istasyonları mevzuatı, düzenlemeleri ile şarj hizmeti sunulmasına yönelik yasal çerçeve ve alt yapı çalışmaları oluşturulmaya başlanmıştır. Ülkemizde 2023 yılında 3.000 hızlı şarj soketinden oluşan bir şarj hizmet ağına erişilmesine gerek görülmektedir. Ancak, bu yatırımların özel sektör tarafından yapılmasının, sürdürülebilirlik açısından önem oluşturmakla birlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bir destek programı hazırlanmıştır.”

ERGİN SÖZER