ÇEVRECİLERDEN AKADEMİK KAMP

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri Edirne Sarayı Has Bahçesi(Tavuk Ormanı)’nin korunmasına dikkat çekmek amacıyla 2 günlük etkinlikte bir araya geldiler.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2023 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2023 14:31
https://batiekspres.com/

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında açık alanda 2 gün süreyle bir araya geldiler.

Edirne Sarayı Has Bahçesi(Tavuk Ormanı)’nde bir araya gelen çevreciler geceyi de bölgeye kurdukları çadırlarda geçirdiler. Akademik bilgilerin konuşulduğu, spor, müzik ve bilimsel keşif gezilerinin yapıldığı etkinlikte Trakya Üniversitesi  Biyoloji  ve Eczacılık bölüm hocaları da sunumlar yaptı.

Doğa ile iç içe olan etkinlikte, bu yılın temasının Sarayiçi ve Tavuk Ormanı olarak bilinen, Osmanlı Sarayı Has Bahçesi’nin korunması olduğunu söyleyen Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren; “Sarayiçi dediğimiz bölgenin aslında Osmanlının, Topkapı Sarayı’ndan sonra ikinci büyük sarayı. Buranın bir tavuk ormanı olmadığını aslında bir rivayete dayalı bir isimlendirme olduğunu öğrendik.

Burası aslında o ikinci büyük Osmanlı sarayının Has Bahçesi. Padişahların burada avlandığı, Balkanlar’dan getirdikleri zengin florayı buraya taşıdıkları, yüzlerce kuş neslini burada ürettikleri, sarayın eczanesinin bitkilerinin burada yetiştirildiğini öğrenmiş olduk. Dolayısıyla buraya ilişkin 2019 yılında yapmış olduğumuz paneldeki bilgileri, buraya taşıyarak bir farkındalık oluşturmak istedik. Çünkü, o günden bu güne biz yetkililere bunu aktardık. Fransızlar nasıl Versay’ı korudular ve günümüze getirdilerse ya da Topkapı Sarayını nasıl koruduysak, bahçesine Kırkpınar güreş alanı yapmadıysak, Edirne’nin de buraya sahip çıkması teması üzerinden bu çalışmayı yürütmeye devam ediyoruz. Dün Biyoloji bölüm hocalarımız ve Eczacılık bölümü hocalarımızla bu konuyu tekrar gündeme getirdik. bilimsel akademik yönünü oluşturduk. Bunu yetkililer ve basınla sonuç bildirgesini paylaşarak 5 Haziran Dünya Çevre Gününde bu alanın korunması üzerine odaklandık.  Yetkililere şunu söylüyoruz; ‘lütfen öncelikle doğa’. Biz bu dünyadan gideceğiz ama çocuklarımıza burayı olduğu gibi doğal haliyle bırakmalıyız. Onun için alacakları kararlarda, önce doğa desinler. Demezlerse, biz diyoruz ve doğayı korumaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

MERT ERİŞKİN