Edirne’de kira fiyatlarının artışı vatandaşı ve ev sahiplerini etkiliyor. Okulların açılmasına az bir süre kala ev arayanlar fiyatların yüksekliğinden yakınıyor. Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker “Her zaman kiracı haklı durumda oluyor” dedi.
“ODA PAYLAŞARAK OTURUYORLAR”
Öğrencilerin oda paylaşarak oturduğuna değinen Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker “Yüzde 25’lik kira artışında eski kiracıların kiraları çok düşük oluyor. Böyle olunca güncelleme yapılmaya kalkıldığında şimdiki güncel fiyatlar da oldukça yüksek. Birçok öğrenci ‘benim sözleşmem devam ediyor’ diyerek 3 oda paylaşarak dairelerde oturuyorlar. Kontratlarını iptal etmeyenler var. Ev sahibi bunu hissediyor ama hissettiği halde çıkartmaya çalışıyor ama maalesef çıkartmak artık zor bir süreç. Yüzde 25’in üzerine zammı çıkaramıyorsun. Kiracıyı çıkartmak istesen mahkemeye versen kiracısı zaten yüzde 25 zam oranında kirasını ödediği zaman kirasını devam ettirmiş oluyor. Ama evi sanki kendi malıymış gibi düşünerek elinde tutan kiracılarda var” dedi
“MAHKEME 1.5 YIL SÜRÜYOR”
Ev sahibi kiracıyı fiyat konusunda anlaşamadığı için evden çıkarmak istiyorsa yüzde 25’lik artışı banka hesabına attığı zaman bir hukuki sorun yaşamayacaklarına değinen Çeker “Evden çıkmak istemeyen kiracılar banka hesabına kira ücretini yatırdığı taktirde bir sıkıntı yaşamıyor. Kiracısını çıkarmak isteyen ev sahipleri kirayı yüzde 25’in üzerinde bir artış ile gerçekleştiriyorsa, banka hesabına yüzde 25’lik ücreti yatırdıkları zaman hukuken herhangi bir sıkıntıya düşmüyorlar. Mal sahibi daha öncesinden kiracısına dairesini boşaltması için bir tebligat çekmesi gerekiyor. Kiracı da ne yapması gerekiyor ya ‘ben oturacağım’ demesi gerekiyor ya da ‘birinci derece yakınlarım oturacak’ demesi gerekiyor. ‘Kiram düşük kaldı, ben bu kirayı istedim sen ödemedin’ demeyle olmuyor maalesef. Böyle bir sürece girdiği zaman 1,5 seneyi bulan bir mahkeme oluyor. Bir de arabuluculuk sistemi var. Önce arabulucuya yönlendiriyor eğer olmazsa en son mahkeme açılıyor” ifadelere yer verdi.
“SENETLER KAYIT EDİLMELİ”
Senetlerin kayıt edilmesi gerektiğine değinen Çeker şöyle konuştu: “Senetlerin kayıt edilmesi gerekiyor, elden alınan senetlerin bir geçerliliği yok. Bir mahkeme olduğu zaman sıkıntı yaşanıyor. Bunun geçerliliğinin olması için ev sahiplerinin almış olduğu senetleri bankaya giderek tahsilata vermesi gerekiyor. Tahsilata verdiği zaman ne olacak? Banka kiracının açık adresine ihbarname yollayacak. Böylece kayıt altına girmiş olacak. Fakat bunu ev sahipleri yapmak istemiyor. O da vergi vermemek için. Burada iki tarafta mağdur oluyor. Resmi bir ödeme olmadığı için bir senet var ama kiracıya geri dönüyor o senet. Mal sahibi mahkemeye veriyor senet karşı tarafın elinde onun bir resmiyeti yok. Resmiyet olması için vergiden kaçmayacak. Böyle bir durum olduğu zaman her türlü durumda kiracı haklı durumda oluyor.”
MERT ERİŞKİN