ÇAMERYA MESELESİ PANELİ

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından İstanbul Topkapı Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Ak ve Dış Politika Uzmanı Dr. Erhan Türbedar’ın panelist olarak katıldığı “Yunanistan-Arnavutluk İlişkileri ve Çamerya Meselesi” başlıklı çevrimiçi panel düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2023 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2023 10:31
https://batiekspres.com/

Panelin moderatörlüğünü Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu yaptı. Panelin dinleyicileri arasında, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, öğretim üyeleri ile öğrenciler yer aldı.

Panel, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet’in açılış konuşması ile başladı. Balkanlardaki Arnavutlar için özellikle önem arz eden bu konuyu gündeme getirdiği için Trakya Üniversitesine teşekkür ederek söze başlayan Balkan Araştırma Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi Dr. Erhan Türbedar, Çamerya gibi konuların ülkeleri birbirine yakınlaştıran değil birbirinden uzaklaştıran konular olarak tarihte kaldığını çünkü bazı etkinliklerdeki anmalar dışında bu konuların unutulmaya yüz tuttuğunu ifade etti.

“Çamerya Sorunu ve Yunanistan-Arnavutluk İlişkilerine Etkileri” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Türbedar, Balkanlardaki Arnavutlar ile Yunanistan arasındaki tarihi ve siyasi ilişkilere değindi. Arnavutluk ve Yunanistan ilişkilerinin sürekli çalkantılı ve dalgalı bir seyir izlediğini ve dostluktan ziyade genellikle aralarında düşmanlık ve çatışmaların söz konusu olduğunu aktardı.

Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Ak ise “Balkanlarda Modern Bir Yunan Tragedyası: Çamerya Arnavutları Meselesi” başlıklı bir sunum yaptı. Balkanlar’ın tarihsel önemini vurgulayarak bölgenin sürekli Avrupa’nın ötekisi olarak görüldüğünü ifade eden Ak, Osmanlı İmparatorluğu’ndan itibaren bölgenin bizim kalbimiz olduğunu ve Batılı bilim insanlarının biz olmadan Balkanlar’ı anlamak ve çözümlemekte zorlandıklarını söyledi.

Çamerya bölgesinin Yunanistan ve Arnavutluk arasında egemenlik tartışmalarına sebep olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Ak, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü ve 1912-13 Balkan Savaşları sonrası Yunanistan’ın kontrolüne geçen bölgenin etnik yapısıyla ilgili bilgi vererek I. Dünya Savaşı’nın başlangıcında yaklaşık %50’si Müslüman, %50’si ise Ortodoks olan Çamerya Arnavutlarının 20. yüzyılın başlarında Balkanlar’daki siyasi ve etnik çatışmaların kurbanlarından biri olduğunu ifade etti. Sunumunun ana amacının Balkanlar’ın batısında Arnavutluk ile Yunanistan arasında yer alan Epir coğrafyasının bir kısmını oluşturan Çamerya bölgesinde yaşayan yerli Çamerya Arnavutlarına Yunanların II. Dünya Savaşı’nda, 27 Haziran 1944 ile Mart 1945 tarihleri arasında uyguladıkları, şiddet, terör ve kıyımları irdelemek olduğunu ifade etti.

Panel, dinleyicilerin Dr. Erhan Türbedar ve Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Ak’a sorular yöneltmesinin ardından sona erdi.

HABER MERKEZİ