Çakmak Barajı Sulamasına Bir Ocak Projesi Daha

Uzunköprü’ye bağlı Maksutlu köyünde DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından planlanan ariyet ocağı projesi için ÇED süreci başlatıldı. Ocaktan alınacak malzemenin Çakmak Barajı Sulaması 1. Kısım inşaatında kullanılacağı belirtilirken; 2 gün önce aynı baraj inşaatı için Sığırcılı köyünde ariyet ocağı kapasite artırımı projesi de açıklanmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 17:17
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 17:17

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Maksutlu köyünde Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan ariyet ocağı projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, projenin Edirne Valiliği’ne sunulan tanıtım dosyasının incelendiği ve ÇED sürecinin başlatıldığı belirtildi. Duyuruda, projenin tanıtım dosyasına da yer verildi.

ÇAKMAK BARAJI SULAMASI 1. KISIM İNŞAATINDA KULLANILACAK

Projenin tanıtım dosyasına göre; proje kapsamında maden ocağından alınacak malzemenin Çakmak Barajı Sulaması 1. Kısım inşaatı ve muhtelif DSİ projeleri kapsamında kullanılması planlanıyor. Proje için Edirne İl Özel İdaresi tarafından 10 Haziran 2024 tarihli 9,99 hektar kapasiteli ariyet Hammadde Üretim İzin Belgesi’nin (HÜİB) alındığı belirtilirken; hammadde üretim izin belgesinde köy olarak Kırköy geçtiği ve belgede belirtilen koordinatların Maksutlu köyü içerisinde yer aldığı ifade edildi.

ORMAN ALANI OLARAK GÖRÜNÜYOR

Açık ocak işletmeciliği yapılacak projede, iş makineleri ile alınacak ariyet malzemesinin alanda depolanmadan göletlere gönderileceği açıklanırken; faaliyetin yapılacağı ÇED alanının, Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 Ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı’nda orman alanı olarak göründüğü belirtildi.

MAKSUTLU KÖYÜNE BİN 188 METRE

Projenin ÇED alanının en yakın yerleşim yerinin bin 188 metre güneydoğusunda yer alan Maksutlu köyüne ait evler olduğu ifade edilen dosyada, alanın 2 bin 100 metre kuzeybatısında Hamidiye, 4 bin metre güneydoğusunda Kırköy köylerinin yer aldığı açıklandı. Ocaktan yıllık 160 bin ton ariyet malzemesinin çıkarılması planlanıyor.

2 GÜN ÖNCE DE KAPASİTE ARTIRIMI PROJESİ AÇIKLANMIŞTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, 2 gün önce de Uzunköprü’nün Sığırcılı köyünde DSİ 11. Bölge Müdürlüğü tarafından planlanan ariyet ocağı işletmeciliği alan ve kapasite artırımı projesi için ÇED süreci başlatıldığını açıklamıştı. Proje kapsamında maden ocağından alınacak malzemenin, Çakmak Barajı Sulaması 1. Kısım inşaatı ve muhtelif DSİ projeleri kullanılacağına yer verilmişti.

UĞUR AKAGÜNDÜZ