“Bulgarlar Edirne’den elini çekmeye başladı”

Edirne Alipaşa çarşısı esnafı Alev Kantur, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'nun 2023 yılında 100 binden fazla esnafın battığı yönündeki açıklamasına dikkat çekerek, yerel esnafın yaşadığı ekonomik sıkıntılara vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 11:18

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonunun yaptığı 2023 yılında 111 bin 576 esnafın battığını açıklaması üzerine konuşan Edirne Alipaşa çarşısı esnafı Alev Kantur, Alipaşa çarşısının Bulgar turistlerle döndüğünü ancak her geçen gün Bulgar turistlerin elini Edirne’den çektiğini söyledi.

Kantur, Alipaşa Çarşısı’nın eski 4-5 esnafının dükkanlarını devrederek kapattığını belirterek yerel esnafın yaşadığı sıkıntıların daha geniş bir çerçevede ele alınması ve çözümler üretilmesi çağrısında bulundu.

“KAZANAMAYINCA KAPATMAK ZORUNDA KALIYORLAR”

Kış sezonu durgunluğunun her yıl olduğunu ancak piyasa da anormal bir durgunluğun söz konusu olduğunu söyleyen Kantur; “Kış sezonu durgunluğu normalde her yıl oluyordu. Ama her geçen yıl Bulgar daha da elini çekmeye başladı. Alipaşa tarihi bir çarşı ve yabancılarla dönüyor. Yunanla, Bulgarla dönüyor, turistlerle dönüyor. Aktif bir çarşımız var fakat 3-4 yıl öncesine kadar çok fazlaydı. Biz esnaflar çok memnunduk, ticaret açısından da öyle. Ama şu 2-3 yıldan beri yabancılar da kendini çekmeye başladı. Şu anda çarşının çok eski esnaflarından 4-5 esnaf arkadaşım devretti. Kış sezonundan dolayı bir durgunluk var ama piyasa da çok durgun. Esnaflarımız da artık yeterli kazanç elde edemiyor ve dükkanlarını kapatmak zorunda kalıyorlar” dedi.

“BULGAR ‘EDİRNE ÇOK PAHALI OLDU’ DİYOR”

Kantur, Bulgar vatandaşların Edirne’yi pahalı bulmaya başladıklarını belirterek “Bulgar vatandaşlar Edirne’nin çok pahalı olduğunu söylüyorlar. Sürekli Bulgar ve Yunanla iç içeyim ama geldiklerinde kendilerine soruyorum. ‘Edirne çok pahalı oldu’ diyorlar. ‘Biz geliyoruz siz bize pahalıya satıyorsunuz. Biz daha çok gelmeye başladık siz daha çok fiyatları arttırdınız’ diyorlar. Aslında öyle bir şey yok. Nasıl normal zam geliyorsa bize de geliyor. Biz alıştık ama gelen yabancı buna alışamadı. Bulgarlar ayağını buradan keserlerse o zaman Alipaşa’nın hali vahim olur. Bizim kendi insanımız mecbur olunca alıyor. Onlar her zaman alışveriş yapıyor. Aramızda fiyat farkı 5 leva. ‘5 leva için benzin yakmama değmez’ diyor. Alipaşa çarşısı esnafının hali ne olur bilmiyorum” diye konuştu.

MERT ERİŞKİN