Buğday Üreticisi Düşük Fiyattan Şikayetçi

Buğday hasat sezonunun başlamasıyla Edirneli üretici oluşan fiyatlardan memnun değil. Bugün Ticaret Borsası’nda ton başına 7 bin 110 ile 9 bin 770 lira arasında işlem gören buğday satış fiyatlarını beğenmeyen bazı çiftçiler malını satmaktan vazgeçti.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2024 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2024 16:21

Buğday hasat sezonunun başlamasıyla, hükümetin açıkladığı buğday fiyatını ve ödeme süresini beğenmeyen üretici buğdayını satmak için Edirne Ticaret Borsasının yolunu tuttu. Burada da yapılan satışlarda fiyatları beğenmeyen bazı çiftçiler ürününü satmaktan vazgeçti.

Bugün sabah saatlerinde Edirne Ticaret Borsası’nda başlayan satışlarda, buğday için ton başına en düşük 7 bin 110 liradan işlem yapılırken en yüksek satış ise 9 bin 770 liradan gerçekleşti. Yaklaşık olarak bin 904 ton buğday işlem gördü. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir buçuk ay sonra ödeme günü vermesinden dolayı ürününü borsaya getirdiğini söyleyen Osman Yeşilyurt isimli üretici; “9 bin 127 liradan sattım. Malımız kaliteli ama fiyat pek de iç açıcı değil. 7 bin 500 liraya bile giden buğdaylar var. Tüccarlar bize tırpan çekiyor. Düşük fiyat veriyorlar. TMO’da 9 bin 250 lira, ama onda da ne zaman para verileceği belli değil. Bir buçuk aydan bahsediyorlar. Bir buçuk ay beklenirse, alınan borçların ödemeleri var. Bunların ödenmesi lazım. Çiftçiye nakit para lazım oluyor, ödeyebilmek için mecburen buraya getiriyor. Memnun değiliz. Verimlerimiz iyi ama yağmur yağmadığı için ayçiçeğimizde durum iyi değil. Bir kısım mahsulü bekletiyorum, duruma göre bakacağız” dedi

Ürününe 7 bin 500 lira değer biçildiği için satmaktan vazgeçerek geri götüren Erdem Aydın ise; "7 bin 500 liradan gidecekmiş, vermedik. 7 bin 500 liradan mal mı verilir? Nerede bu devlet, bu millet. Çiftçiliği bırakacağız, yapacak bir şey yok. TMO’ya nasıl vereceğiz? 45 gün sonra ödeme yapacak. O kadar süre neden bekleyeyim? Devlet arkamızda değil, çiftçiye kimse sahip çıkmıyor. Malımızı geri götüreceğiz. Başka yere vereceğiz. Kuraklıktan dolayı verim de maalesef iyi değildi” diye konuştu.

Süloğlu Sülecik köyünden, Maden cinsi 28 ton buğdayını 7 bin 530 liradan sattığını ama fiyattan memnun olmadığını belirten İbrahim Arslan; “Mesela bir cins buğday var 9 bin 500 liraya kadar çıktı. Çeşit çeşit, kalitesine göre fiyat. Fiyat çok düşük. Devlet fiyat açıkladı ama daha TMO’yu açmadı, önümüzdeki 1 Temmuz’da açacak. Üreticilerin acil ödemeleri var. Mecbur tüccarlara veriyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞENER ŞENTÜRK