Edirne İl Genel Meclisi’nin bugün düzenlenen toplantısında Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nun Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çalışmaları hakkındaki raporu görüşüldü.
Komisyon Başkanı Remzi Subaş tarafından sunulan raporda, Edirne merkez ve ilçelerinde Toprak Mahsulleri Ofislerindeki depolarda 2023 yılı buğday hasadından kalma buğday miktarı, 2024 yılı buğday hasadı için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çalışmaları ve Toprak Mahsulleri Ofisi alım noktaları ile ilgili çalışmaları hakkında komisyonun araştırma ve incelemeleri açıklandı.
“14 NOKTADA HUBUBAT ALIMI YAPILACAKTIR”
Subaş, Toprak Mahsulleri Ofisi Edirne Başmüdürlüğü ve bağlı iş yerlerinin, mevcut stok durumları hakkındaki bilgi paylaşımının yalnızca TMO Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirterek; “Başmüdürlüğün mevcut stok durumu hakkında bilgi paylaşımı yapılmamaktadır. 2024 yılı hububat alım döneminde başmüdürlüğe bağlı iş yerlerinde gerekli alım hazırlıkları yapılmış olup, Edirne il genelinde toplam 14 noktada hububat alımı yapılacaktır. Toplam 14 alım noktasında alımı yapılan hububatın depolanması amacı gerek kapalı depo ve çelik silo, gerekirse de açık yığın şeklinde depolama amacıyla arazi kiralamaları gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.
“ALIMLAR RANDEVULU OLARAK YAPILACAK”
Alım döneminde kullanılan her türlü teçhizat, makine, elektronik ve eşya ve benzeri donanım ile birlikte personel hazırlıklarının tamamlandığını söyleyen Subaş; “2024 yılı hububat alım döneminde de önceki yıllarda olduğu gibi alımlar 14 alım noktasında ÇKS’ye kayıtlı üreticilerden hububat alımlarına başlanacak olup, alımlar randevulu olarak yapılacaktır. Randevular ‘http://randevu.tmo.gov.tr’ adresinden ÇKS sistemine kayıtlı üreticiler tarafından TC kimlik numaraları ile ÇKS belgesi olan tüzel kişiler tarafından ise vergi numaralarıyla alınabilecektir” dedi.
“LİSANSLI DEPOLARDA KISMİ MİKTARDA ALIM YAPILACAK”
Subaş, hububat alımlarının TMO iş yerleri ile birlikte Edirne, Havsa, Uzunköprü ve Keşan ilçelerinde bulunan lisanslı depolarda da kısmi miktarda gerçekleştirileceğini söylerken; “Lisanslı depolarda da alımlar randevulu olarak yapılacaktır. Randevular, ‘http://randevu.tmo.gov.tr’ adresinden ÇKS sistemine kayıtlı üreticiler tarafından TC kimlik numaraları ile ÇKS belgesi olan tüzel kişiler tarafından ise vergi numaraları alınabilecektir. Toprak Mahsuller Ofisi Edirne Başmüdürlüğü ve 14 alım noktasında tüm hububat alım hazırlıkları tamamlanmış olup, ilgili kuruluşlara, köy muhtarlıklarına yazılı bilgilendirme yapılacaktır. Ayrıca randevu sisteminin açılış tarihi de Ziraat Odalarından SMS gönderilmesi yolu ile üreticilere duyurulacaktır” sözlerine yer verdi.
“FİYAT ÜZERİNDEN BİR ÇALIŞMA YAPILMASI LAZIM”
Subaş’ın sunumunun ardından toplantıda söz alan CHP İl Genel Meclisi Sözcüsü Mustafa Üstün, buğday hasadının başlamak üzere olduğunu söyleyerek; “Hatta arpa biçilmeye başlandı. Çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyoruz. İlk önce fiyatlarla ilgili çok bir şey söylemek istemiyoruz. Fiyatlarla ilgili yaklaşık olarak Türkiye'de Adana bölgesi, Şanlıurfa bölgesi yani güney kısımlarda fiili olarak orağın yüzde 20’lik kısmı bitmek üzere. Ege bölgesi ve buraya doğru devam edecek. Fiyatın bir an önce açıklanması lazım. Çiftçi ne gibi bir yol haritası izleyecek? Ona göre fiyat üzerinden bir çalışma yapılması lazım” dedi.
“TMO’LARA CİDDİ BİR YATIRIM YAPILMASI LAZIM”
TMO'lara ciddi bir yatırım yapılması gerektiğini belirten Üstün; “Toprak Mahsulleri Ofisi son 2 yılda buğday alımında önemli bir rol oynadı. Olması gereken buydu. Piyasayı belirleyici olan Toprak Mahsulleri Ofisi, devlet olması lazımdı. O konuda sadece bir eksiğimiz var. Devletin özellikle çelik silolarla, alım noktalarıyla ilgili ciddi oranda yatırım yapması lazım. Lisanslı depoculuk üzerinden yürüdü, belirli şahıslar üzerinden yapıldı. Devlet bu konuda o şahıslara bir verdi. Onlar üzerinden yapıldı ama devlet bu işin içinde oyun kurucu olması lazım diye düşünüyorum. Çelik siloların özellikle artırılması lazım. Çünkü hiçbir çiftçinin bir tane buğdayı kalmaması lazım. Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın geçen sene iyi bir uygulaması oldu. Randevularla ilgili şöyle bir sıkıntı doğuyordu; bütün çiftçiler ÇKS yapıyor, kaç dönüm yer işlediğini beyan ediyor. O beyanlara istinaden de devlet kota veriyor. Özellikle bizim Trakya bölgesinde birçok ÇKS'ye girmeyen kayıt dışı arazilerimiz vardı. Bu yıl onunla ilgili çok iyi bir çalışma oldu. Kayıt dışı araziler muvafakatnameyle, yani muhtarın tespitiyle ÇKS kayıtları çıktı. Bunlar çok önemliydi. Çünkü elimizde kalıyordu. Bu çalışma çok iyi oldu. Ama çelik silolarla ilgili şey olması lazım. Çünkü çoğu yerde hâlâ toprak altına buğday döküyoruz ve ciddi oranda da hala buğday elimizde var. Lisanslı depolarda çelik silolarda alımlar kısmen olacak. Çünkü belirli mal şu anda lisanslı depolarda. 2023 yılı üretimi çiftçilerin malları emanet sisteminde duruyor. Çelik silolarda 2 yıldan sonrasını çelik silolar geri veriyor veya satabiliyorsunuz. Çiftçi yasal olarak 2 yıl bekletebiliyor. İnşallah hayırlı bir harman olur. Çiftçilerimiz için, biçercilerimiz ama en önemlisi fiyat. Fiyatı bir an önce bekliyoruz” diye konuştu.
UĞUR AKAGÜNDÜZ