Edirne’de aktar dükkânı işletmecisi Gökhan Baraz, Saraçlar Caddesi’nin en eski aktar esnaflarından olduğunu, aktarlık geleneğinin yaşatılması ve desteklenmesini, bilen kişilerin bu işi yapması gerektiğini söyledi.
Baraz, bitkilerin de ilaçlar gibi düzenli ve doğru kullanılması gerektiğini, her bitkinin veya otun bir şeye iyi gelmesinin de onun ilaç olacağı ya da sağlıklı olduğu anlamına gelmediğini belirtti. ‘Bitkisel ürünlerin eczaneden mi, yoksa aktardan mı satın alınmalı?’ konusuna da değinen Baraz, vatandaşların bitkisel ürünleri isteğine göre aktardan da, eczaneden de alabileceklerini fakat çeşit bakımından aktarların daha alternatifli olduğunu ifade etti.
“İLAÇLAR BİTKİLERDEN OLUYOR”
Baraz, kullanılan ilaçların yan etkisi olduğu gibi bitkilerin de yan etkisinin olabileceğini belirterek; “Düzenli kullanılan her bitki ya da ilaç fazla aşırıya kaçmamak şartıyla bir zararı yok. Ama miktarını ayarlayarak ve dozunu kaçırmayarak. Nasıl ki eczanelerde satılan ilaçların yan etkisi oluyor ise bitkilerin de olabilir. İnsanların doğru ürünleri almaları gerekiyor. ‘Bir kere kullanın’ denilen şeyin, 3 kere kullanılırsa tabii ki yan etkisi olur. İlaçlar bitkilerden oluyor” dedi.
“IHLAMURU, ADA ÇAYINI ECZANEDEN ALAMAZ”
Baraz, bitkisel ürünlerin eczanelerde de satıldığını ve vatandaşların bütçe bakımında da ilk uğrak noktalarının aktar olduğunu söyleyerek; “Bitkisel ürünler eczanelerde de satılıyor. Fakat bizde çeşit daha fazla, daha çok alternatif var. Örneğin; vatandaşlar, aktardan 10 TL’ye alacağı ürünü, eczaneden 50 TL’ye alır. Ihlamurunu, ada çayını eczaneden alamaz ama aktardan alır” sözlerine yer verdi.
MERT ERİŞKİN