Edirne yöresine ve Saray Mutfağı’na ait, birçoğu kaybolmaya yüz tutmuş 90’dan fazla yemekten oluşan “Topraktan Tabağa Edirne Yemekleri” kitabı için çekimler yapılıyor. Karaağaç’ta bulunan Lalel Kafe mutfağında gerçekleştirilen çekimlere Edirne Valisi Yunus Sezer ve eşi Canan Sezer de katılarak yemek pişirdiler. Yaklaşık 3 ay boyunca bütün köyler gezilerek, oralardaki yaşlılarla konuşularak kitabın envanterinin oluşturulduğunu belirten Vali Sezer, “Bugün ilimiz açısından bizleri de son derece mutlu eden bir proje için Karaağaç'ta bulunuyoruz. Birbirinden değerli aşçılarımız ve hocalarımızla beraber, Edirne'mizin tarihten bu tarafa gelen hem Rumeli Mutfağı hem de Saray mutfağını içerisine alan yemeklerinin çalışması yapıldı. Tabii burada çok önemli bir emek var. Yaklaşık üç aylık süre içerisinde bütün köyler gezilerek, oradaki unutulmuş yemeklerle ilgili olarak köylerimizde ve şehir içerisinde yaşlılarımızla röportajlar yapıldı, araştırıldı ve sonuçta çok güzel bir envanter ortaya çıkartıldı. Edirne'mizin, bazıları unutulmaya yüz tutmuş, hatta bazıları hiç pişirilmeyen yemekleri de olmak üzere 90’ın üzerinde yemek ve tatlı ortaya çıkarıldı. Bunlar araştırılarak, reçeteleriyle beraber, üniversitemizin desteğiyle, aşçılarımızın desteğiyle, hanımefendiyle beraber bir çalışma yapıldı. Şimdi de her gün bir yemeğe yine birbirinden değerli aşçılarımız, hocalarımız pişirerek, çekimlerini yaparak geleceğe çok güzel kültürel, gastronomik bir envanter bırakıyoruz. Eylül ayında da bunlar hem dijital ortamda hem de kitap olarak basımı yapılacak. Bu, Edirne’de olmayan bir şey. Eylül ayında da inşallah bunu büyük bir festivalle Edirne'mizde bütün vatandaşlarımıza sunmuş olacağız” şeklinde konuştu.
“BURADAKİ MURADIMIZ GELECEĞE GÜZEL BİR MİRAS BIRAKMAKTIR”
Büyük bir kültürel mirasın üzerinde olduğumuzu, Geleceğe gastronomi manasında bu mirası bırakmayı istediklerini söyleyen Vali Sezer; “Bizden sonraki nesiller hem kitapları çevirip baksınlar hem de dijital ortamda bu yemeklerin nasıl pişirildiğini öğrensinler. İkincisi de biz büyük bir kültür ve turizm şehriyiz. Milyonlarca insan burayı ziyaret ediyor. Dolayısıyla gastronomi adına da bu bizim geleneksel yemeklerimizden Rumeli ve Saray Mutfağından neleri biz gastronomik olarak gelen ziyaretçilerimize sunabiliriz. Envanterimize ciğer başta olmak üzere belli başlı yemeklerimiz dışında neler daha ekleyebiliriz? Bunun uğraşı ve çalışması içerisindeyiz. Ben hanımefendiye, kültür müdürlüğümüze, hocalarımıza, üniversitemize, emek harcayan herkese sonsuz şükranlarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
“EDİRNE YÖRESEL ŞU ANDA ÇOK HIZLI İLERLİYOR”
Edirne Yöresel markasının şu anda çok güzel ve hızlı ilerlediğini belirten Vali Sezer; “Edirne Yöresel de Edirne'nin yöresel ürünlerini kooperatiflerimizle beraber markalaştırıp tüketiciye sunan, yerel yöneticilerle beraber çalışan bir markamız oldu. Şu anda çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Edirne Yöresel’le ürettiklerimizi de inşallah marketlerin raflarında tüketicilere sunmuş olacağız. Bizim pirinçli mantımız şu anda girmiş durumda. Ve birçok ürün girmiş durumda. Buradan da yenilerini de yine raflara taşıyacağız” ifadelerini kullandı.
ŞENER ŞENTÜRK