Ülkemizde bilimsel eczacılığın temellerini oluşturan ilk eczacılık sınıfının kurulduğu ve ilk eczacılık dersinin verildiği tarih olan 14 Mayıs (1839) tüm Türkiye’de olduğu gibi Edirne’de de törenle kutlandı.
Atatürk anıtına Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil’in çelenk koymasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Bu yılki 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü temasının “Bilimin Işığında, Toplumun Kalbinde, İlacın Olduğu Her Yerde Eczacı” olarak belirlendiği törende konuşan İl Sağlık Müdürü M. İshak Yıldırım, eczacıların sağlık sisteminin görünmez kahramanları olduğunu söyledi. Yıldırım; “Doğru ve uygun ilaçların temin edilmesi, doğru ve uygun şartlarda saklanması ve bu saklama şartlarının hasta sağlığı üzerinde ne kadar etkili olduğunu hepimiz biliyoruz ve gerçekten çok büyük bir özveri gerektiriyor. Eczacılarımızın, özellikle ilimiz özelinde ve diğer illerde olduğu gibi eczanelerde artan yoğun bekleme süreleri sebebiyle, hemen hızlı refleks göstererek nöbetçi eczane sayılarını arttırmaları, bunlarda gösterdikleri fedakarlığın ne olduğunu ben gerçekten çok iyi biliyorum. Bu mesleğe gönül verenlere ve bu mesleği ileride yapacak kardeşlerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
“İLACIN OLDUĞU HER YERDEYİZ”
Edirne İl Sağlık Müdürü M. İshak Yıldırım’ın ardından kürsüye gelen Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil; “Ülkemizde bilimsel eczacılığın temellerini oluşturan ilk eczacılık sınıfının kurulduğu ve ilk eczacılık dersinin verildiği tarih olan 14 Mayıs 1839’dan bugüne tam 184 yıl geçti. Biz eczacılar, 184 yıldan bu yana bilginin ve şifanın adresi olduk. Toplumun bütün kesimlerine, bilimin ışığında, her türlü koşulda kesintisiz şifa dağıtmayı görev bildik. Bu yıl 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü temamızı “Bilimin Işığında, Toplumun Kalbinde, İlacın Olduğu Her Yerde Eczacı” olarak belirledik. Biz Eczacılar, en kolay erişilebilen birinci basamak sağlık danışmanları olarak; ihtiyaç duyulan her anda, mesleki sorumlulukla hastalarımızın yanında olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Pandemide, orman yangınlarında, sel faciasında, maden kazasında ve son olarak tüm ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketinde kısaca her olağanüstü koşulda halkımızın yanındaydık. Biz Eczacılar, deprem felaketinde toplum sağlığını korumak adına en hızlı harekete geçen meslek gruplarının başında geldik. Gezici TIR eczanemiz ve 28 adet sahra eczanemizle depremin ilk gününden itibaren 74 gün boyunca kesintisiz ve ücretsiz olarak deprem bölgesinde ilaç eczacılık hizmeti sunduk. Deprem bölgesindeki ilaç ve tıbbi malzemelerin tedarikinin sağlanması için Türk Eczacıları Birliği tarafından başlatılan Afet Yardım Kampanyamız meslektaşlarımızdan gelen bağışlarla büyüdü ve bölgedeki vatandaşlarımızın ihtiyaçları olan ilaç ve tıbbi malzemelere ücretsiz erişebilmesi sağlandı. Bölge Eczacı Odalarımız ile birlikte koordine ettiğimiz Türkiye’nin dört bir yanından gelen yaklaşık 4 bin 500 gönüllü meslektaşımızla deprem bölgesinde 74 gün boyunca sağlık nöbeti tuttuk” diye konuştu.
“Biz Eczacılar; 184 yıldır bilimin ışığından ayrılmadık” diyen Kılıçcıgil konuşmasını şöyle tamamladı: “Her ne olursa olsun toplum sağlığına hizmet etmekten vazgeçmedik. Mesleki tarihimizde çok özel bir yere sahip olan bugünde, bölge eczacı odalarımız, eczacı kooperatiflerimiz, eczacılık fakültelerimiz ve 46 bini aşkın meslektaşımız ile tek ses-tek yürek birlikte ve birlikle olmanın kıvancını yaşıyoruz. Yolumuzda yürümeye devam edecek, nice 14 Mayıs’ları yine hep birlikte kutlayacağız.”
SENA RAYİT