Hüseyin AĞIRSEVEN
Yunanistan’da Gümülcine’nin Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, bu Ramazan ayında Müslümanların vereceği zekât ve fitre bedellerini açıkladı; buna göre en yüksek zekât bedelinin 48.75 Euro, en yüksek fitre bedelinin de 25 Euro olduğunu ilan etti.
Yunan basınında edinilen bilgilere göre Batı Trakya Türklerinin yoğunlukta olduğu Gümülcine kentinde Euro cinsinden verilecek zekât ve fitre bedelleri ile ilgili Müftü Şerif’in açıklaması şöyle: “Bir Reşat altın için 9,75 Euro, 1 beşibirlik için 48.75 Euro zekât bedeli olacak. Fidye için ise belirlenen miktar bir günün değeri olarak 10 Euro. Altınlar için verilecek zekâtın ise verildiği günün altın değerini dikkate alınarak verilmesi gerekecek. Fitre için belirlenen miktar ise en az 10 ila en fazla 25 Euro olacak.”
FİTRE VE ZEKÂT NE ZAMAN VERİLİR?
Zekât ve fitre ödemeleri ne zaman verilir, kimlere verilir sorularının yanıtı Diyanet Başkanlığından.
Diyanet, fitre ve zekât ödemeleri hakkında ayrıntıları şöyle paylaşıyor:
”Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır
Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).
Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap(sevilen, beğenilen) kabul edilmiştir.
ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLEBİLİR?
Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez. Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise, çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.
Yine, bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi, hanımı da kocasına bunları veremez.
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301)