Bu yazımda, siyaseti ve rutin konuları bırakıp, geleceğe ışık saçan bir ismi belki de başarı öyküsünü sizlere aktarmak istedim.
Edirne’de doğan, yetişen ve ülkemize ve dünyaya yaptıkları işlerle imzalarını bırakan çok sayıda insanımız (hemşerimiz) var.
Son yıllarda bu kadar önemli ve tanınmış kişileri görmek biraz zor. Aslında bu gibi kişiler az sayıda oluyor.
“İşte bu” denilebilecek, yarınlara güvenle bakmamıza imkan tanıyacak adaylar gerekiyor bizlere…
Başarılı kişiler genellikle bulundukları kente, ülkeye ve devamında dünyaya katkı sağlayan normal dışında kontrollü ve meziyetlere sahipler.
Bu yolda iyi bir başlangıç yapmaları gerekiyor. Kimisi eğitimiyle, kimisi doğuştan gelen yetenekleriyle, kimisi sportif yönü, kimisi de üstün zekası ile öne çıkıyor.
Amerikalı oyuncu, senarist, yazar ve film yönetmeni Woody Allen; “Başarının yüzde 80’i, başarınızı gösterebilmekten geçer” diyor.
Ben de Edirnelilerin haberdar olmaları ve başarısını göstermeye az da olsa katkı sağlamak için bir kişinin bahsini açmak istedim:
Bahse konu genç arkadaş Egemen Ilgın; Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın özel kalem müdürü olarak tanır, biliriz.
Efendiliği, çalışkanlığı, güler yüzü, iyi aile düzeni de bildiğimiz / gördüğümüz yanlarıdır.
Bazıları gibi “şeytanlık” değil, iş üretmek, sorunları çözmek ve verilen görevin üstesinden gelmekle meşgul ve çabası içindedir.
Ilgın’ın “Yüzlerinde Edirne” kitabı, Edirne’de yaşamış, hayata veda etmiş ve olumlu izler bırakmış 100 Edirnelinin hayatlarından kısa kesitlerle anlatıldığı bir eser.
Yazar, siyasilerden iş adamlarına, gazetecilerden hekimlere kadar 100 Edirneliyi geniş bir skalada, sade şekilde anlatmış. Kitabı inceledikçe hafızalarda tekrar tekrar canlanan Edirnelilere bir anlamda vefa borcunu ödemiş.
Ilgın, “İlklerin Kadını Türkan Seçkin” kitabında ise 1935 yılında Edirne’den ilk kadın milletvekili seçilen Fatma Şakir Memik’ten sonra 1965 yılında Edirne’den seçilen ikinci kadın milletvekili olan Türkan Seçkin’in hayatından bazı bölümler ile TBMM’deki çalışmaları ve siyasi faaliyetlerine yer vermiş.
O tarihlerde Edirne siyasetinin de adeta fotoğrafını çeken bölümlerin yer aldığı kitabın hazırlanmasında Ilgın’a Türkan Seçkin’in oğlu Serdar Seçkin de eşlik etmiş.
Edirne’nin yakın tarihine ışık tutacak bu yayınlarının yanı sıra Trakya Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak dersler veren Ilgın’ın bu hizmeti karşılığında aldığı ücreti ise hayır işleri için bağışladığını öğrendim.
Çiftçilikle de uğraşan Ilgın, kişilerle kurduğu ilişkilerde olumlu tavırları ve güler yüzü ile belediyede başkan – halk - çalışanlar arasındaki köprü vazifesini başarıyla götürmesi de dikkat çekiyor.
Belediye ile ilgili çeşitli faaliyetler ön planda yer alan ve başarılı sınavlar veren Ilgın, siyasi alandaki ilişkilerinde de artı puan alıyor.
Görüştüğüm çok sayıdaki CHP’li (eski - yeni) kendisi ile ilgili olumlu konuşurken, gelecekte Edirne siyaseti için iyi bir ismin geldiğinde fikir birliğine varıyorlar.
İyi ve başarılı bir portre sergileyen genç kardeşimin yaptıklarını duyurmasam olmazdı.
Böylesi adamlar günümüzde azaldı, benden takdim etmek, takdir etmek ise halkın, yöneticilerinin işi...
Egemen kardeş; yolun açık olsun, hayat serüvenine iyi başlamışsın, sağlam adımlarla gidiyorsun.
Fransız yazar Andre Gide ne güzel söylemiş; “İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demektir.”
Aman etrafındaki mayınlardan uzak dur ve çizgini bozma; gelecekteki başarıların için yolun açık görünüyor.
DERYA SARILARLI