Balkanlı: "Eğitim Sistemi Derin Sorunlarla Karşı Karşıya"

CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başlangıcıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Balkanlı, yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin yaptığı açıklamada, eğitim sisteminde ve okullarda yaşanan ciddi sorunlara dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2024 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2024 13:20

Balkanlı, açıklamasında, "Değerli öğrencilerimiz, velilerimiz, öğretmenlerimiz ve kıymetli Edirne halkımız; 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte eğitim sistemimizde ve okullarımızda yaşanan ciddi sorunları bir kez daha dile getirme gereği duyuyoruz. Bugün okul öncesi ve birinci sınıf öğrencilerimiz ders başı yaptı; ancak ne yazık ki okullarımız, öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktır. AKP iktidarının 22 yıllık yönetimi altında, ülkemizin eğitim sistemi sosyal devlet anlayışından uzaklaştırılmış, ekonomik adaletsizlikler ve fırsat eşitsizlikleri derinleşmiştir." ifadelerini kullandı. Ayrıca, artan hayat pahalılığı nedeniyle velilerin çocuklarının eğitim giderlerini karşılamakta büyük zorluklar yaşadığını belirtti.

"DANIŞTAY’DA DAVA AÇTIK"

Eğitimin, maddi imkânı olanların erişebildiği bir lüks haline gelmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Balkanlı, "Öğretmenlerimiz bu süreçte büyük ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalmış, alım güçleri ciddi şekilde düşmüştür. Atanamayan öğretmenlerin sayısının artması, özel okullarda ucuz iş gücü olarak çalışmak zorunda kalmaları, eğitimdeki krizin başka bir boyutudur. Öğrencilerimiz ise ailelerinin maddi imkânsızlıkları nedeniyle yeterli beslenememekte, bu durum hem sağlıklarını, hem de eğitim başarılarını olumsuz yönde etkilemektedir" dedi. Balkanlı, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne karşı Danıştay’da iptal ve yürütmenin durdurulması talepli bir dava açtıklarını belirterek, eski programlara geri dönülmesi gerektiğini savunduklarını ifade etti.

"ÖĞRETMENLER MAĞDUR EDİLİYOR"

Balkanlı, öğretmenlerin hem eğitimin niteliksizleşmesine karşı mücadele ettiğini hem de özlük haklarına yönelik saldırılarla karşı karşıya kaldığını dile getirerek, "Geçtiğimiz dönemde meclise sunulan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi' ile öğretmenlerin hakları tanımlanmamış, yalnızca atanmayan öğretmenlerin elenmesi amaçlanmıştır. Bu teklif, öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırmakta ve öğretmenlerimizi mağdur etmektedir. AKP iktidarının eğitimi dinselleştirme ve piyasalaştırma çabaları, bilimsel ve laik eğitimden hızla uzaklaşmamıza neden olmuştur." dedi.

"EDİRNE'DE OKULLARIN TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILANAMIYOR"

Edirne’deki okulların bakım, onarım ve temizlik gibi en temel ihtiyaçlarının karşılanamadığını vurgulayan Balkanlı, "Okul binalarının güvenlik ve hijyen koşulları yetersiz, öğrenci ve öğretmenlerimizin en temel ihtiyaçları göz ardı edilmektedir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi, eğitim bir milletin en önemli meselesidir. Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, eğitimin herkes için eşit, erişilebilir ve nitelikli olması gerektiğine inanıyoruz. İktidarımızda, eğitim bütçesi arttırılacak, öğretmenlerimizin özlük hakları korunacak, öğrencilerimizin ve velilerimizin üzerindeki ekonomik yük hafifletilecektir." ifadelerini kullandı.

Yücel Balkanlı, açıklamasını 2024-2025 eğitim-öğretim yılının tüm öğrenci, öğretmen ve veliler için başarılı, sağlıklı ve huzurlu geçmesini dileyerek sonlandırdı.

HABER MERKEZİ