Balkanlı’dan İktidara Nüfus İstatistikleri Tepkisi

CHP Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, TÜİK’in yayımladığı 2024 yılı Edirne’nin nüfus istatistikleri ile ilgili yaptığı açıklamada, hükümete tepki gösterdi. Edirne’nin nüfus artış hızının düştüğüne dikkat çeken Balkanlı; “Bu durum 22 yıllık AKP iktidarının her alanda yıllardır uyguladığı yanlış politikaların bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2025 18:52
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2025 18:52

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı, TÜİK’in yayımladığı 2024 yılı Edirne’nin nüfus istatistikleri ile ilgili açıklama yaptı.

Balkanlı yaptığı açıklamada; “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılı verilerine göre Edirne’nin nüfus artış hızı ciddi bir düşüş göstererek binde 12,5’ten binde 3,2’ye gerilemiştir. Bu durum 22 yıllık AKP iktidarının her alanda yıllardır uyguladığı yanlış politikaların bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye genelinde de nüfus artış hızının binde 3,4’e düşmesi, ülke çapında bir demografik krizin işaretlerini vermektedir. Sığınmacılar lehine demografik yapı gelişmekte ve tehlike oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

“YATIRIMLARIN EKSİKLİĞİNİN BİR SONUCUDUR”

Edirne’nin özellikle genç nüfusunun büyük şehirler ve yurt dışına göç ettiği illerden biri haline geldiğini belirten Balkanlı; “Bu durum, işsizlik, ekonomik durgunluk ve yatırım eksikliğinin bir sonucudur. AKP iktidarının uyguladığı ekonomik politikalar, sanayi ve tarımsal üretim ile hayvancılığı desteklemek yerine rant odaklı bir büyümeye dayanmış, Anadolu illerinde olduğu gibi Edirne’de de sürdürülebilir kalkınmayı sağlayamamıştır. Özellikle Edirne gibi sınır şehirlerinin avantajlarının değerlendirilmemesi, sanayi yatırımlarının teşvik edilmemesi ve tarım ve hayvancılık politikalarındaki başarısızlık, nüfusun azalmasına ve yaşlanmasına yol açmıştır. TÜİK verilerine göre; Edirne’nin ortalama yaşı 41,4 olarak belirlenmiş ve Türkiye’nin en yaşlı nüfusa sahip 8’inci ili olmuştur. Edirne ilimiz 2024 yılında sadece 1334 kişi artarak 421 bin 247 olmuştur. Gençlerin gelecek göremediği bir şehir haline gelen Edirne’de nüfus sadece merkez ilçede artarken diğer 8 ilçede azalmıştır” dedi.

“CİDDİ BİR NÜFUS KRİZİ KAPIDA”

Balkanlı, hükümetin yanlış politikalarının yalnızca Edirne’de değil, tüm Türkiye’de benzer sonuçlar doğurduğunu söyleyerek; “2024 yılında tam 40 ilin nüfusu azalmış, bu sayı 2023’te sadece 10’du. Bu da ülke genelinde ciddi bir nüfus krizinin kapıda olduğunun göstergesidir. İstanbul gibi büyükşehirlerde aşırı nüfus yoğunluğu yaşanırken (2.934 kişi/km²), Edirne gibi illerde nüfus yoğunluğu yalnızca 69 kişi/km² olarak ölçülmüştür. Bu, plansız ve dengesiz göç politikalarının bir sonucudur. AKP iktidarı, ülkeyi ekonomik krizle yönetirken bölgesel kalkınma projelerini hayata geçirememiş, gençleri kendi memleketlerinde tutacak istihdam olanakları yaratamamıştır. Yerel ekonominin desteklenmemesi, tarımsal üretimin azalması, hayvancılığın maliyetlerden dolayı terk edilmesi, sanayi yatırımlarının yetersizliği ve eğitimdeki gerileme, özellikle genç nüfusun büyük şehirlere ve yurtdışına göç etmesine neden olmaktadır” sözlerine yer verdi.

“EDİRNE’NİN GELECEĞİ İÇİN ACİL ÖNLEMLER ALINMALI”

Edirne’nin geleceği için acil önlemler alınması gerektiğini belirten Balkanlı; “AKP’nin yıllardır süren yanlış politikaları sonucu Edirne’miz giderek yaşlanan, göç veren bir şehir haline gelmiştir. Ancak umutsuzluğa kapılmayacağız. CHP olarak Edirne’nin gençleri, çiftçileri, sanayicileri ve tüm halkı için gerçekçi ve sürdürülebilir projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Edirne’nin yeniden kalkınması ancak üretime dayalı bir ekonomi, gençleri destekleyen istihdam politikaları ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ile mümkündür. AKP’nin ihmal ettiği Edirne’yi, bizler CHP olarak yeniden ayağa kaldıracağız” diye konuştu.

HABER MERKEZİ