Balkan Sempozyumu Edirne manzaralarıyla açıldı

Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu’nun bu yıl ilkini düzenlediği Uluslararası Balkan Sempozyumu, Balkan ülkelerinden 21 ressamın yaklaşık 50 eserinin bulunduğu Balkan Ressamların Fırçalarından Edirne sergisini ile başladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2024 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2024 13:41

Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu’nun bu yıl ilkini düzenlediği Uluslararası Balkan Sempozyumu, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde başladı.

Sempozyum öncesi Balkan Kongre Merkezi Fuaye Salonu’nda Balkan Ressamların Fırçalarından Edirne sergisi açıldı. Balkan ülkelerinden toplam 21 ressamın yaklaşık 50 eserinin gösterime girdiği serginin açılış kurdelesini Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Mehmet Kemal Bozay, Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Kosova Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Fatmir Sejdiu, Kuzey Makedonya eski Başbakanı Prof. Dr. Vlado Buchkovski, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hatipler ve sergi küratörü Ethem Baymak birlikte kesti.

“21 RESSAMIN YAKLAŞIK 50 ESERİ BULUNUYOR”

Sergi ile ilgili Batı Ekspres’e konuşan Baymak, Edirne’nin kendileri için yabancı bir şehir olmadığını belirterek; “Aslında Balkanlar’ın çok önemli ve başkenti olarak bildiğimiz Edirne, tarihi zenginliğiyle ilgi uyandırmış, her zaman insanlara ‘Gel’ demiştir. Onun için Edirne’ye gelmek, Balkanlar’da yaşayan bizim gibi Türkler için bir ayrıcalıktır. Çünkü derdimiz, sevgimiz, düğünümüz olsa yine Edirne’ye koşarız. Biz, başkent olarak Edirne’yi biliriz. Bu yıl Balkanlar’ın değişik bölgelerinden 21 ressam geldi ve ikişer tablo çalıştılar. Güzel bir çalıştay ile hem tarihi Edirne’yi görüp fırçalarıyla aktardılar, hem de kendi tarzlarında birer eser yaptılar. Bu sergide yaklaşık 50 eser bulunmaktadır. Bu sergiler burada kalmamalıdır. Demirbaş olarak Valilik’te kalmaması için sergiyi Balkanlar’ın diğer ülkelerinde sergilemek lazım. Bu sergi, Balkan ülkelerinde sergilenirse Edirne kazanır. Böylece Edirne’yi fırçalarla tanıtma fırsatımız olacaktır. Bu yıl Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından birinci Uluslararası Balkan Sempozyumu düzenleniyor. Umarım gelecek senelerde geleneksel olarak ressamlar buluşması düzenlenir ve koleksiyonu daha da arttırmış oluruz. Benim çalışmam Mostar Köprüsü. Sembolik olarak da Mostar Köprüsü önemli bir imgedir. Mimar Hayreddin’in yaptığı 26,5 metrelik muazzam bir eser. Savaşta yıkılsa bile şimdi ayaktadır ve o köprüden dostluk yürümektedir. Onun için bu tabloyu yaptım ve Edirne Valisi Yunus Sezer’e takdim edeceğim” dedi.

VALİ SEZER’E HEDİYE ETTİ

Baymak, serginin açılışının ardından Mostar Köprüsü’nün yer aldığı tablosunu Edirne Valisi Yunus Sezer’e hediye etti. Serginin açılışının ardından protokol ile akademisyenler, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve öğrenciler de sergiyi gezerek eserleri incelediler.

SEMPOZYUMDA ORTAYLI DA BULUNUYOR

Serginin ardından sempozyum, Balkan Kongre Merkezi Ana Salonu’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası’nın Balkanlardan Esintiler Konseri ile devam eden sempozyumun açılış konuşmalarını Edirne Valisi Yunus Sezer, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Mehmet Kemal Bozay, Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Kosova Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Fatmir Sejdiu, Kuzey Makedonya eski Başbakanı Prof. Dr. Vlado Buchkovski, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hatipler gerçekleştirdi. Sempozyumda çağrılı konuşmacı olarak Prof. Dr. İlber Ortaylı da yer alıyor.

UĞUR AKAGÜNDÜZ