B SINIFI EHLİYETLE 125 CC DÖNEMİ

Hangi motosikleti hangi sınıf ehliyetle kullanırsan cezaya maruz kalmazsın? B sınıfı ehliyetle 125 cc motor kullanılabilir mi? B sınıfı ehliyetle 50 cc sınırı kalktı mı? Aman dikkat! Detaylar haberimizde.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2023 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2023 14:42
https://batiekspres.com/

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Mayıs ayında yaptığı açıklamada, Bundan sonra 125 cc'nin altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabileceğine ve bu konudaki çalışmaların belli bir noktaya geldiğini açıklamıştı.

Geçtiğimiz aylarda B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc motosikletleri sürebileceği yönünde yapılan açıklamalar henüz resmiyet kazanmadı. Bu nedenle trafiğe bu tür motosikletlerle çıkan B sınıfı ehliyetli sürücüler denetimlerde cezalara maruz kalıyor.

125 CC MOTOSİKLETLERİ B SINIFI EHLİYETLE KULLANMAK İSTEYENLER DİKKAT!

Batıkale Motosiklet Kulübü Derneği Başkanı Özay Özkan ve Başkan Yardımcısı Murat Görgüç, son günlerde motosiklet kullanımıyla ilgili yaşanan kafa karışıklığına dikkat çekerek, 125 cc motosikletlerin B sınıfı ehliyetle kullanılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Edirne’nin Havsa ilçesinde faaliyet gösteren Batıkale Motosiklet Kulübü Başkanı Özay Özkan ve Başkan Yardımcısı Murat Görgüç, www.batiekspres.com haber sitesine yaptıkları açıklamada “Son günlerde gündeme gelen B sınıfı ehliyetler ile 125 cc'ye kadar olan motosikletlerin kullanımı serbest bırakıldığı ile ilgili söylemler dolaşmaktadır. Ancak bu durum kanun haline getirilip resmi gazetede yayınlanmamıştır. Bu söylenti üzerine birçok hemşerimiz ve ülke genelinde vatandaşımız mevcut motosikletlerinin cc'lerini yükseltmek veya ilk motorunu 125 cc olarak almak durumunda kalmıştır. Bu sebep ile trafik ekipleri tarafından durdurulduğunda ehliyetsiz araç kullanım cezai işlemi uygulanmaktadır. Biz Batıkale Motosiklet Kulübü Başkanlığı olarak devletimizin aldığı bu karara saygı duymak ile birlikte vatandaşlarımızın bu tür Motosikletler ile ilgili kapsamlı bir eğitime tâbi tutulmasını diliyoruz. Zira 125 cc bir motosiklet her ne kadar motor hacmi olarak küçük görünse de günümüz teknolojisinde 140 - 150 km hıza çıkabilecek kabiliyettedir. Buna istinaden bu tür motosiklet kullanıcılarına kapsamlı eğitim verilmelidir. Biz Havsa Batıkale Motosiklet Kulübü Derneği olarak dernek binamızın açılışına müteakiben haftanın belirli günleri halkımıza motosiklet ile ilgili teknik ve sürüş eğitimlerini ücretsiz bir şekilde vereceğiz. Eğitim ve seminer günlerini siz değerli halkımız ile paylaşacağız” dedi.

125 CC DÜZENLEMESİ YÜRÜRLÜĞE GİRECEK Mİ ?

Eski Bakan Soylu’nun "Bundan sonra 125 cc'nin altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek. Bu konudaki çalışmalar belli bir noktaya geldi, hazırlığı yapıldı ve arkadaşlar da düğmeye bastılar. Motosikletle alakalı ek bir dersle bunu sağlayabilecekler. Onun için ayrı bir motor ehliyeti almaya da gerek kalmamış olacak” açıklamasının ardından ise bu konuyla ilgili halen yürürlüğe giren bir düzenleme söz konusu değil.

B SINIFI EHLİYETLE KAÇ CC MOTOSİKLET KULLANILABİLİR?

Her aracın ehliyet sınıfı farklı olmakla birlikte, B ehliyet motor kullanımını da kapsamaktadır. Bunun için moped sınıfı yani hacmi 50 cc ve 45 km/ s hıza sahip B motorsiklet edinmek gerekir. Bu maksimum hız limitinin üstünde performans sergileyen motorlar için A, A1 ve A2 ehliyetlere ihtiyaç vardır.

HANGİ EHLİYETLE HANGİ MOTORSİKLET KULLANILIR?

Silindir hacmi 125 cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir.

A1 sınıfı ehliyete müracaat etmek için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir.

Motor gücü 35 kw ‘ya kadar olan (47 beygire kadar)motosikletler A2 sınıfı ehliyetle kullanılabilmektedir.  Bunu 500 cc silindir hacmine kadar motosikletlerin A2 ehliyetle kullanılabildiği şeklinde de düşünebiliriz.

A2 sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

A sınıfı ehliyet alarak istisnasız bütün motosikletleri kullanabilirsiniz.

A sınıfı ehliyete müracaat etmek için 24 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Ya da 20 yaşını doldurmuş olup iki yıllık A2 sınıfı ehliyete sahip olmanız da yeterlidir.

ERGİN SÖZER