AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİNİN GÖZÜ AÇIKLANACAK FİYATTA

Ayçiçeği üreticisinin gözü açıklanacak olan fiyatlarda. Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kurak bir sezondan sonra üreticinin mağduriyetini ortadan kaldıracak bir fiyat beklentilerinin olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2023 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2023 15:51
https://batiekspres.com/

Kuraklık dolayısıyla Edirne’de üretilen ayçiçeklerinde önceki yıllara göre yaklaşık yüzde 50’lere varan bir verim düşüklüğü yaşanıyor. Mazot, tohum, gübre gibi maliyetlerin de artmasıyla mağduriyet yaşayan üreticiler, Trakya Birlik’in açıklayacağı fiyatları bekliyor.

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı, 40 yağ oranına sahip ayçiçeği için 15,5 lira maliyet çıkardıklarını ancak 44 yağ oranına sahip olanların bile o rakamlara ulaşmadığını söyledi. Arabacı “Bütün üreticilerin gözü açıklanacak olan ayçiçeği fiyatlarında. Bir süre önce İl Koordinasyon Toplantısı yaparak oda başkanlarıyla bir araya geldik ve bu konu üzerine istişarelerde bulunduk. Öncelikle, maliyet hesabı yaptık. Mayıs ayı civarında, geç ekilen ayçiçeklerinde 60-120 kg aralığında biçim yapılıyor. Önceki yıllara baktığımızda en az yüzde 50 verim kaybı var diyebiliriz. Genele baktığımızda bu yıl verim kaybı ciddi anlamda düşük. Geçtiğimiz yıl ayçiçeğinde 10-11 lira maliyet çıkarmıştık, açıklanan fiyat 12 liraydı. O günkü şartlarda bu fiyatın düşük olduğunu söylemiştik, ayçiçeği üreticisi mağdur demiştik. Bu yıl daha iyi olur ümidiyle beklentimiz yüksekti. Bu yıl hem verim kaybı hem de fiyat olarak piyasalar bizim yaptığımız maliyet hesabının altında. Yani biz bugün 40 yağ oranından hesap yaptığımızda aşağı yukarı 15,5 lira maliyet çıkarıyoruz. Fakat bugünkü piyasalarda 44 yağ oranına sahip ayçiçeği bile o fiyatlara gelmiyor. Şu an borsada fiyatlar 13-13,5 civarında, 14 lirayı zor buluyor. Bütün üreticilerimizin beklentisi Trakya Birlik’in açıklayacağı fiyatta ama bu süreçte bakanlığımızdan da ciddi anlamda destek bekliyoruz. Piyasalar geçen yıl kötüydü, bu yıl yine kötü gidiyor” dedi.

“DEVLET ALIM YAPSIN”

Gelecek yıllarda buğday, mısır ve fındıktaki gibi ayçiçeğinde de devletin alım yapmasını beklediklerini belirten Arabacı; “Biz bu yıl bakanlığımızın buğdayda, mısırda, fındıkta yaptığı gibi alım yapmasını talep ediyoruz. Ayçiçeğinde de üreticinin, devlet desteğini arkasında hissetmesini talep ediyoruz. İnşallah, bakanlığımız bizim bu talebimizi göz önünde bulundurur ve bu doğrultuda önümüzdeki yıllarda da ayçiçeği üreticisinin mağduriyetini ortadan kaldırır ve devlet güvencesini üreticimizin arkasında hissettirir diye umuyorum” ifadelerini kullandı.

“HER GEÇEN YIL ALIM GÜCÜ DÜŞMÜŞ”

Geçtiğimiz yıllardaki fiyatlarla alınan ürünleri kıyaslama yaptığını ve her geçen yıl alım gücün düştüğünü söyleyen Arabacı; “2021 yılında 40 yağ oranı için ton başına 5400 lira fiyat açıklamış, o fiyatla bin 300 kg gübre 770 litre de mazot alıyormuşuz. 2022 yılında Trakya Birlik 12 bin lira fiyat açıklamış, o fiyata da bir ton gübre, 520 litre de mazot alınıyormuş. Bu yıla geldiğimizde ise henüz Trakya Birlik fiyatı açıklanmadı ama borsa fiyatı ortalamasına baktığımızda da 13 bin lira ortalama alırsak; 900 kg gübre alabiliyoruz, 317 litre de mazot alabiliyoruz. Yani bu 3 yıl içerisinde hep aşağıya inmiş. Buraya bakanımız geldiğinde, ‘siz masraftan kaçmayın’ dedi, biz de devlet güvenini hissederek masraftan kaçmadık. Üreticinin, şu an dayanacak gücü kalmadı. Biz 3 yıl önce alabildiğimiz gübre ve mazotun aynısını alabilsek bile şükredeceğiz. Daha çok ürün almamız gerekirken hep aşağıya gitmişiz. Üreticinin artık dayanacak gücü kalmadı. İnşallah bakanlığımız, üreticilerimizin zor durumda olduğunu görüyordur ve artan enflasyon karşısında üretici mağduriyetini karşılayacak ciddi bir destek vereceğini umuyorum” şeklinde konuştu.

ŞENER ŞENTÜRK