Tunç ÜÇER
Altın Çağda Trakya Bölgesinin Tarih Öncesi Çağları konusunda Emeritus Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Edirne Barosu konferans salonunda değerlendirmelerde bulundu. Antik Trakya hakkında en yetkin bilim adamlarından olan Prof. Özdoğan, Trakya’daki tarih öncesi dönem hakkındaki son bulgular hakkında bilgiler sundu.
Trakya’daki tarih öncesi dönem hakkında çalışmalarıyla tanınan Emeritus Prof.Dr. Mehmet Özdoğan Edirne Barosu konferans salonunda değerlendirmelerde bulundu.
Yoğun katılımın sağlandığı konferansta, otuz sene evvel Trakya’da çalışmaya başladıklarında genel bir kanı olarak Trakya’da arkeolojik olarak bir değer olmadığını, kendilerine “niye buraya geldiniz” diye soranlar bile olduğunu belirten Özdoğan; “Kültür tarihine Trakyalıları inandırmak bile oldukça sorun olmuştu. Haritaya baktığımız zaman Ege, Akdeniz, Balkanlar, Anadolu gibi farklı coğrafyaların birleşim noktası olduğunu görürüz. Bu birleşim noktalarının özel bir önemi vardır. Bu bölgeleri anlamadan diğer bölgeler arasındaki ilişkiyi anlamak mümkün değildir. Bu nedenle Trakya’nın kültür tarihinde çok özgün bir önemi var. Trakya’daki arkeolojinin 1936 yılında bir canlanması vardır. Bu Atatürk’ün erken cumhuriyet ideolojisiyle, kendi özel ilgisiyle Trakya’da arkeolojik çalışmaları yapılmasını emrediyor. O sadeye ilk defa Trakya’da Türk kazıları, özellikle Tümülüs kazıları başlıyor. Pek kimse bilmez ama Atatürk’ün tümülüslere gençliğinden gelme bir merakı vardı. Selanik’te Langaza tümülüslündeki kazıya bizzat katılmış. Bu ilginin de etkisiyle Atatürk, Trakya tümülüslerinin kazılmasını istiyor ve Trakya’da ilk defa Tümülüs kazıları bu şekilde kazılıyor” ifadelerine yer verdi.
“TRAKYA AÇIK HAVA MÜZESİ”
Konuşmanın devamında Trakya’daki arkeolojik kazılar ve elde ettikleri tarih öncesi yerleşimler hakkında bilgiler veren Prof. Özdoğan, Trakya’nın adeta bir açık hava müzesi olduğunu belirtti.