Aslan; “Birçok Çiftçi Borçlarını Bile Ödeyemeyecek”

CHP Havsa İl Genel Meclisi Üyesi Tunay Arslan, TMO’nun açıkladığı hububat alım fiyatının ardından çiftçinin zor durumda kaldığını belirterek; “Bu yıl birçok çiftçi borçlarını bile ödeyemeyecek” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2024 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2024 13:19

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Havsa İl Genel Meclisi Üyesi Tunay Aslan, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarına tepki gösterdi.

Aslan, çiftçinin zor durumda olduğunu ve ürününü tüccara 7 il 8,30 TL arasında satmak zorunda kaldığına dikkat çekti. Birçok çitfçinin bu yıl borçlarını ödemeyemez duruma geleceğini belirten Aslan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da çiftçinin gözünde sınavı geçemediğini söyledi.

“ÇİFTÇİ BUĞDAYINI TÜCCARA SATMAK ZORUNDA KALIYOR”

Aslan, bu yıl enflasyon yüzde 76 iken buğdaya sadece yüzde 12 zam yapıldığını vurguladı. Bu durumun çiftçileri zor durumda bıraktığını belirten Aslan, “Üretici, TMO'ya randevu almak için 1 ay, ürünlerinin ücretini almak için ise neredeyse 2 ay beklemek zorunda kalıyor. Bu nedenle üretici, buğdayını tüccara en fazla 8 liraya satmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

“BUĞDAY TÜCCARDA 7 İLE 8,30 TL ARASINDA”

Aslan, çiftçilerin zor durumda olduğunu söyleyerek; “Onlara destek olmalıyız. Tarım politikalarımızı yeniden gözden geçirerek, üreticilerimizi korumalı ve onların emeğinin karşılığını almasını sağlamalıyız. Ben de hala tarlada sulama yapıyorum. 10 günde 500 kg mazot yaktım. 15 Ağustos’a kadar daha sulama yapmak zorundayız. Bu giderlerin altından nasıl kalkacağız bilemiyoruz. Buğdaydan nasibimizi aldık. Ayçiçek ve mısırdan da alırsak ne eker, dikeriz? Tarım ve Orman Bakanı, çiftçinin gözünde sınavı geçemedi. Buğday tüccarda 7 ile 8,30 TL arasında. Böyle bir rezillik olamaz. Tekel ürünlerine yapılan zamları çiftçilerin ürünlerine yapsaydılar durumlar bu hale gelmezdi. Bu yıl birçok çiftçi borçlarını bile ödeyemeyecek” diye konuştu.

ERGİN SÖZER