ARILARA BAHAR BAKIMI

Trakya genelinde arıların yaz süresince kalacakları yerler bakıma alınıyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2023 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2023 13:38
https://batiekspres.com/

HÜSEYİN AĞIRSEVEN

Trakya’da arıcılar bahar bakımı mesaisi yapıyor. Üretici Alaaddin Aksözek, arıcılıkta bahar bakımlarına karşı arıcıları uyarırken, bakımların doğru yapılmadığı takdirde çeşitli hastalıkların ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Uzun yıllardır Kırklaerli’nin Arizbaba Köyü’nde arıcılıkla ilgilenen Alaaddin Aksözek arıların, yaz süresince kalacakları yerlere alınması gerektiğini, dışarıda ısının 10-12 derecenin üzerinde olduğu, rüzgarsız, güneşli bir günde ve arıların uçuşa geçmediği bir dönemde kovanları sarsmadan, sağa sola çarpmadan önceden hazırlanan yerdeki sehpalar üzerine alınması gerektiğini vurguladı. Bölgede son donların geçtiği, ağaçların tomurcuklanmaya başladığı döneme rastlatarak kovanlar arasında 1–1,5 metre aralık olacak tarzda yerleştirilmesi gerektiğini kaydeden Aksözek, “Bunu takip eden günlerde hava sıcaklığının 15-16 derece olduğu, rüzgarsız, güneşli, bulutsuz ve sakin bir gün seçilerek kovan içi kontroller yapılmalıdır. Kontroller sırasında; arı varlığı, kuluçka ve ana arının durumu, yiyecek ihtiyacının olup olmadığı, hastalık ve zararlılar incelenir. Arılı çerçeve sayısı üç veya daha az olan güçsüz kovanlar bir başka güçsüz kovan ile tekniğine uygun olarak birleştirilebilir. Arıların işgal etmediği fazla petekler, fazla esmerleşmiş olan ve kırık kullanışsız petekler kovan içerisinden çıkarılarak alınır. Arı varlığı 4-6 çerçeve olan normal anlı kovanlar ile güçlü kovanlar ise kuluçka sahası bölme tahtası ile daraltılır” diye konuştu.

BESLENMESİ

Bir diğer üretici Ender Tezcan ise, besleme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları kısaca şöyle anlattı; “Bölgedeki hava sıcaklığı 15-16 derece ve üzerinde olduğu bu dönemlerde arı ailesinin yeterli balı bulunsun veya bulunmasın birebir oranındaki şurupla beslemek esastır. Şurup için gerekli su bir kapta kaynatılıp 50-60 dereceye kadar soğutulduktan sonra şeker katılmalıdır. Şurup asla direkt ateşte yapılmamalı ve kesinlikle tekrar kaynatılmamalıdır. Soğumaya başlayan şurubun sıcaklığı 25-30 dereceye indiğinde akşamüzeri yemliklere konularak arılara verilmelidir. Yemler her koloniye ayrı ayrı ve kovan içerisinde verilmelidir.”