Ara tatil için ebeveynlere öneriler

19 Ocak 2024 Cuma günü çalacak olan son ders zili ile çocuklar 2023-2024 Eğitim öğretim yılın ilk ara tatiline çıkacak. Peki ebeveynler ve öğrenciler bu dönemi nasıl geçirmeli? Uzman Klinik Psikolog Gülşah Sevinç dinlenme için iyi bir fırsat yaratan yılın ilk ara tatili için ebeveynlere önerilerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2024 09:33
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2024 09:33

Çocukların yoğun bir dönem geçirdiği derslerin, ödevlerin ve sınavların ardından yarıyıl tatili geldi çattı. Çocuklar bu tatilde bolca dinlenecek, rahatlayacak, enerji depolayacak, keyif yapacak ve yeni bir döneme hazır bir şekilde başlayacaklar. Peki ebeveynler bu yarıyıl tatilini çocuklar için nasıl değerlendirmelidir?

- Öncelikle yarıyıl tatil planlarını çocuklar birlikte yapmak, çocuğun da fikrini almak önemlidir.

- Çocuğu ders çalışma programlarına boğmamak gerekir. Çünkü iki haftalık bir çalışma çocuğun akademik başarısında radikal bir değişim yaratmayacaktır. Çocuğun dinlenmeye de ihtiyacı vardır. Hem dinlenmek, eğlenebileceği aktiviteler yapmak, gezmek, dolaşmak hem de akademik olarak çocuğu desteklemek arasında bir denge kurmak gerekir. Yani dersleri de tamamen göz ardı etmemek gerekir.

- Ailecek yapılabilecek etkinlikler planlanabilir. Bunlar kitap okumak, sinemaya gitmek, evde film saati yapmak, kutu oyunları oynamak, kek, kurabiye pişirmek, yapboz yapmak, çocuğun merak ettiği yerleri gezmek, aile büyüklerini ziyaret etmek, tiyatroya gitmek, müzeleri ziyaret etmek gibi etkinlikler olabilir. Bunlar aynı zamanda aile içi iletişimi de destekleyecektir.

- Ekran kullanımına dikkat edilmelidir. Tatil olduğu için bununla ilgili esnemeler olsa da 3 yaş ve öncesi ekrana maruz kalmamalıdır, okul öncesi çocuklar için yarım saat, ilkokul çağı çocukları için 45 dakika, ortaokul çağı çocukları için bir saat kuralı korunmaya çalışılmalıdır.

- Tatile alışan çocuğun okul düzenine alışması zor olabileceği için okulların açılmasına birkaç gün kala beslenme ve uyku alışkanlıkları yeniden düzenlenmelidir.

- Çocuğun pekiştirmeye ihtiyaç duyduğu derslerine zaman ayrılması da önemlidir.

Tatilin çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu bir dinlenme dönemi olduğunu unutmadan, ailecek vakit geçirerek aile içi iletişimi ve etkileşimi desteklediğiniz, keyifli bir yarıyıl tatili dilerim.