Ali Lidar TAKSAV’da okurlarıyla buluştu

Edirne Belediyesi ve TAKSAV işbirliğinde düzenlenen etkinlikte okurları ile bir araya gelen yazar ve şair Ali Lidar, sosyal medyanın alışkanları değiştirse de yapay zekanının edebiyatta yazarların önüne geçemeyeceğini savunarak; “Ben yapay zekânın üslubunun olacağını sanmıyorum” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2024 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2024 12:27

Edirne Belediyesi ve Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) işbirliğinde düzenlenen söyleşi ve imza gününde yazar ve şair Ali Lidar, okurları ile bir araya geldi.

Edirne Türkan Saylan Kültür ve Sanat Evi’nde, TAKSAV Eğitim Koordinatörü Kerem Bozkurt yönetiminde düzenlenen etkinliğe edebiyatseverler yoğun ilgi gösterdi. Lidar, etkinlikte Türkiye’deki okuryazarlığın son duruma dikkat çekerken; yapay zekânın okuryazarlığa etkileri ile ilgili konuştu.

"KİTAP SATIŞLARI ARTAR AMA OKUR AZALIR"

Lidar, Türkiye’deki okuryazarlıkla ilgili olumlu şeyler söyleyemeyeceğini belirterek; “Ben bulunduğum okuldan memnunum. Hepsi çok iyi ve çok çalışkan çocuklar. Benim muhatap olduğum kitle iyi. Ama genel olarak konuşacak olursak; genelin iyi olduğunu düşünmüyorum. Bir sohbetimde Yazar Cem Erciyes bir istatistikten bahsetmişti; ‘Türkiye’de kitap satışları her yıl artar ama okur azalır’ diye bir ters orandan bahsetmişti. Okuryazarlık bağlamında olumlu şeyler söyleyemiyorum" dedi.

"UZUN KİTAPLAR TERCİH EDİLMİYOR"

Yapay zekânın edebiyata etkileri ile ilgili konuşan Lidar; "Sosyal medya, alışkanlıkları değiştirdi. İnsanlar uzun, yoracak kitapları tercih etmiyor. Matbaanın icadından itibaren hep bir şeylerin biteceği söyleniyordu. Yakın bir zamanda e-kitap vardı ve herkes paniklemişti. Herkes kitap işinin biteceğini söylüyordu ama bitmedi. Yapay zekâ tartışmasını da buraya bağlamak istiyorum. Teknoloji gelişiyor ve hayatın her anlamına müdahile ediyor. Bu kaçınılmaz. Sanat, kusursuzu aradığımız bir alan değil. Eğer o programı kusursuza ayarlarsan, kusursuz bir yazı ortaya çıkarabilir. Fakat ben Oğuz Atay’ı kusursuz olduğu için sevmiyorum ki. İyi bir okur olarak ben birçok hata buluyorum. İyi bir bağlama çalan birini dinlediğinizde ve gözünü kapattığınızda o kişinin kim olduğunu tahmin edebilirsin. Üslup biraz da kusurdur. Ben yapay zekânın üslubunun olacağını sanmıyorum" ifadelerine yer verdi.

“BÜTÜN EDİRNELİLERİ BEKLİYORUZ”

Lidar’ın konuşmasının ardından etkinlikte katılımcılara çağrıı yapan TAKSAV Eğitim Koordinatörü Kerem Bozkurt; “Bu aydan itibaren Edirne dışında yaşayan, edebiyatımızın değerli yazarlarını ve şairlerini Edirne’de ağırlamaya başladık. İlk olarak Eskişehir’den misafirimiz şair, yazar Ali Lidar geldi. Kendileri ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Buraya bütün Edirnelileri bekliyoruz" diye konuştu.

MERT ERİŞKİN