Edirne’de İstiklal Marşı’nın kabulünün 103’üncü yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü programı düzenlendi.
Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Çok Amaçlı Kültür ve Tiyatro Salonu’nda düzenlenen programa; Edirne Valisi Yunus Sezer, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Berat Acar, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, kamu kurumlarının müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
“PARA ÖDÜLÜ OLDUĞU İÇİN YARIŞMAYA KATILMAMIŞTI”
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Edirne Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Metin Cermaoğlu yaptı. Cermaoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 103 yıl önce milli marşın kabul edildiğini hatırlatırken; “Kurtuluş Savaşı’mızın başladığı yıllardı. Cephedeki askerlerimizi coşturacak, onların morallerini yükseltip milli duygularını yükseltecek bir milli marşın hazırlanması düşüncesi, Genelkurmay Başkanı İsmet İnönü tarafından ortaya atıldı. Zamanın Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver, ulusal marşı Mehmet Akif Ersoy’un yazmasını istiyordu. Oysa Mehmet Akif, ucunda para ödülü olduğu için yarışmaya katılmamıştı. Milli marş niteliği taşımayan bir şiirin bulunmaması üzerine dostları devreye sokularak Mehmet Akif ikna edilmeye çalışıldı. Sonunda para ödülünün kaldırıldığı konusunda güvence verilince Mehmet Akif marşı yazmayı kabul etti” ifadelerini kullandı.
“MİLLİ MÜCADELEYE KATILMAK İÇİN ANKARA’YA GELİR”
Mehmet Akif Ersoy’un sarsılmaz bir iman ve dava adamı olduğu kadar tam bir erdem kahramanı olduğunu söyleyen Cermaoğlu “Türk şiirinde bu kadar kendi kendisi olabilen, yüksek ahlak sahibi, mütevazı ve ilkeli, entelektüel kapasitesi son derece yüksek, yaşadığı dünyanın farkında bir başka şair zor bulunur. Akif aynı zamanda bir milli mücadele kahramanıdır. Milli mücadeleye katılmak için Ankara’ya gelir. ‘Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın’ diyen Akif’i ve istiklalimizi borçlu olduğumuz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Ruhları şad olsun” dedi.
TÜRK’ÜN ÖZÜ AKİF’İN SÖZÜ ORATORYOSU SUNULDU
Programda, ilkokullar ve ortaokullar arası istiklal marşı okuma ve ortaöğretim okulları arası kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Sezer, Garnizon Komutanı Acar ve Belediye Başkanı Gürkan tarafından takdim edildi. İstiklal marşı okuma yarışmasında birinci olan öğrencinin istiklal marşını okuması ile devam eden program, Edirne Sosyal Bilimler Lisesi tarafından hazırlanan “Türk’ün Özü, Akif’in Sözü” adlı oratoryonun sunumu gerçekleştirildi. Öğrenciler, oratoryoda Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatırken; icra edilen türkülerle duygusal anlar yaşandı. Ersoy’un da öğrenciler tarafından canlandırıldığı oratoryoda, istiklal marşının yazıldığı dönemde yaşananlar vurgulandı. Oratoryo, katılımcıların alkışları eşliğinde sona erdi. Programın sonunda protokol, oratoryoyu sunan öğrencileri tek tek tebrik ederek, günün anlam ve önemi için fotoğraf çektirdi.
UĞUR AKAGÜNDÜZ