Akalın; “Türkiye neden potansiyelini kullanamıyor?”

İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji potansiyeline dikkat çekerek; “Türkiye neden potansiyelini kullanamıyor?” diye sordu.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2023 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2023 15:58
https://batiekspres.com/

İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerinde konuşma yaptı.

Akalın, Türkiye’nin enerji potansiyeli, Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında eksik kalan yönleri ve önerilerle ilgili konuştu. Enerji sektöründeki dış ticaret açığını vurgulayan Akalın, ithal enerji kaleminin 2022 yılındaki dış ticaret açığının yüzde 75'ini oluşturduğunu belirtti. Akalın, Türkiye’nin enerji potansiyelini tam anlamıyla kullanamamasının ekonomik bir kayıp olduğuna dikkat çekerek, güneş enerjisi potansiyelinin ise sadece binde birini kullanabildiğini ifade etti.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE DİKKAT ÇEKTİ

Akalın, Türkiye’nin enerji ihtiyacının büyük bir bölümünün fosil yakıtlarla karşıladığını hatırlatırken; durumun çevresel ve ekonomik riskleri beraberinde getirdiğini vurguladı. Avrupa ülkelerinin yenilenebilir enerji konusundaki başarılarına da değinen Akalın, bu ülkelerin uzun vadeli ve net politikalar, yatırım teşvikleri, teknolojik ilerleme ve toplumsal kabul gibi faktörlere odaklanarak başarı elde ettiklerini belirtti.

AKALIN ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Türkiye için güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarının ve hükümet teşviklerinin artırılmasını, yasal düzenlemelerin iyileştirilmesini ve alım güvencesinin sağlanmasını öneren Akalın, konuşmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yönelik birkaç soruyla tamamladı. Yıllık enerji ithalatının azaltılması, uzun vadeli politikalar, alım garantileri ve teşvikler konularındaki stratejileri sorgulayan Akalın, Bakanlığı yenilenebilir enerjiye geçiş için atılacak adımları değerlendirmeye çağırdı.

HABER MERKEZİ