Akalın; “Ayçiçeğinde Yüzde 44 Oranı Hangi Üretici Bulacak?”

İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, Trakya Birlik’in ayçiçeği ön alım fiyatını yüzde 44 hamyağ oranlı ayçiçeği için ton başına 20 bin TL olarak belirlemesini değerlendirirken; “Yüzde 44 hamyağ oranını hangi üretici bulacak?” diye sordu. Akalın, tarımsal desteklemelerin önemine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2024 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2024 15:40

İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, Trakya Birlik’in ayçiçeği ön alım fiyatını yüzde 44 hamyağ oranlı ayçiçeği için ton başına 20 bin TL olarak belirlemesi ile ilgili açıklama yaptı.

Akalın, Batı Ekspres’e yaptığı açıklamada, bölgedeki ayçiçeği üreticisinin ürününden yüzde 44 hamyağ oranı elde etmesinin zor olduğuna dikkat çekerken; üreticinin gelir elde edebilmesi için tarımsal desteklerin artırılmasının önemli olduğunu söyledi.

“TARIMLA UĞRAŞAN HERKESİN DURUMU ÇOK KÖTÜ”

Çiftçinin durumunun sıkıntılı olduğunu belirten Akalın; “Yüzde 44 hamyağ oranını hangi üretici bulacak? Fiyattan daha çok desteklerin artırılması lazım. Bu fiyatlarla çiftçinin para kazanması mümkün değil. Sadece ayçiçeğinde de değil; ne buğdayda, ne de diğer ürünlerde çiftçinin durumu aynı. Domates üreticisi de aynı, karpuz üreticisi de. Tarımla uğraşan herkesin durumu çok kötü. Maalesef Türkiye’de çiftçiyi bitiriyorlar” ifadelerini kullandı.

“FİYATTAN ÇOK DESTEKLER ARTIRILMALI”

Trakya bölgesinin kuraklıktan dolayı afet bölgesi ilan edilmesini de dile getirdiklerini söyleyen Akalın; “Bunu göz ardı ediyorlar. Yapmaları mümkün değil. Sonuçta tarımda desteklerin artması lazım. Dünyada fiyatların belli olduğunu söylüyorlar. Evet, bütün dünyadaki fiyatlar belli ama örneğin Yunanistan’daki çiftçinin aldığı desteğe bakın. Bizde fiyattan daha çok desteklerin artırılması lazım. Özellikle Trakya çiftçisine, ‘Köyleri boşaltın, arazilerinizi satın’ diyorlar. Araziler birilerinin eline geçsin, Trakya çiftçisi de hizmetkârlık etsin” dedi.

“ÇİFTÇİYE ANAYASA’DA OLAN DESTEĞİ VERMİYORLAR”

Akalın, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 yıl ekilmeyen araziyi kiralayacağına dair uygulamasını da değerlendirirken; “Çiftçi zarar ederse nasıl ekecek? Herhangi bir yönlendirme de yok. Hiçbir şey yapmıyorlar. Çiftçiye Anayasa’da olan desteği vermiyorlar. Çiftçinin durumu kötü” sözlerine yer verdi.

UĞUR AKAGÜNDÜZ